Luchtbevochtiging in kantoren

Te droge lucht in kantoren (<40%) zorgt ervoor dat virussen en bacteriën vrij spel hebben en dat we ons onbehaaglijk voelen

In de winter, maar ook in de periodes dat onze gebouwen gekoeld worden, is de luchtvochtigheid vaak veel te laag (<40%). Hierdoor kunnen bacterïen en virussen langer door de lucht zweven en ons besmetten, zeker omdat bij een te lage luchtvochtigheid ook ons ons immuunsysteem wordt verzwakt. Bij een te lage luchtvochtigheid voelen we ons eveneens onbehaaglijk. Dit kan eenvoudig worden voorkomen met de juiste luchtvochtigheid (40-60%). Condair kan u adviseren bij de juiste keuze van luchtbevochtiging gebaseerd op uw behoefte t.a.v. energieverbruik, hygiëne en investerings- onderhoudskosten. Zowel voor kleine (budget) als grote kantooromgevingen hebben wij de oplossing in huis.

Waardoor ontstaat droge lucht?

Wanneer een gebouw wordt verwarmd boven de temperatuur van de buitenlucht, dan daalt de relatieve vochtigheid binnen direct. Dit effect wordt veroorzaakt doordat koude lucht minder vocht kan bevatten dan warme lucht. Het openen van ramen, luiken, deuren en/of ventileren van buitenlucht heeft geen enkele invloed op de relatieve luchtvochtigheid binnen, zolang als de binnentemperatuur hoger is dan de buitentemperatuur. Ook wanneer een gebouw wordt gekoeld zal de lucht snel te droog worden. Dit komt doordat bij het koelen van lucht ook vocht aan de lucht wordt onttrokken. De te droge lucht zal vervolgens vocht proberen te onttrekken aan alle materialen, voorwerpen en personen in de ruimte, waardoor deze nog verder uitdrogen. Het gevolg is gevoel van onbehagen, klachten aan de luchtwegen en een aanzienlijke grotere kans op (griep)besmetting (o.a. COVID19).

Luchtbevochtiging reduceert ziekteverzuim en verhoogt het comfort gevoel

Onafhankelijke onderzoeken van o.a. de universiteit van Yale hebben aangetoond dat de overdracht van virussen die zich door de lucht verspreiden (bv. griep), hoger is in omgevingen waar de lucht droog is (<40%). Andere negatieve effecten van droge lucht zijn; droge jeukende huid, uitdrogende contactlenzen, pijnlijke en vermoeide ogen, onbehaaglijk gevoel en een pijnlijke droge keel. De juiste luchtvochtigheid in gebouwen dient tussen de 40-60% te zijn en dit kan alleen worden gerealiseerd met een luchtbevochtigingssysteem. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, hebben warmtewielen met vocht terugwinning onvoldoende capaciteit om de gewenste waarde te garanderen. Bovendien geldt hier "wat niet in de lucht zit, kan ook niet teruggewonnen worden".

Meer weten over luchtbevochtiging direct in de ruimte?

Klik hier!

Bekijk hieronder een video over luchtbevochtiging op kantoren:


Waarom is luchtbevochtiging in gebouwen belangrijk?

Door té droge lucht (<40%) in onze gebouwen en woningen zijn wij vatbaarder voor griep infecties, voelen we ons niet behaaglijk met als gevolg dat we eerder ziek worden, we ons moe voelen, hoofdpijn hebben, slecht slapen en vele andere andere ongemakken ervaren, zoals bijvoorbeeld allergieën. Een lage luchtvochtigheid veroorzaakt niet alleen lichamelijke ongemakken, maar heeft ook een negatieve invloed op de materialen en apparatuur in onze gebouwen. Waarom is dat?


Stofreductie

Het is niet algemeen bekend dat luchtbevochtiging en zeker luchtbevochtiging direct in de kantoor ruimte het aantal in de lucht zwevende deeltjes aanzienlijk reduceert. Zwevende stofdeeltjes zorgen voor geïrriteerde luchtwegen en ogen. Dit is te voorkomen met actieve luchtbevochtiging.


Wetenschappelijke studies

Veel onafhankelijke studies bewijzen dat luchtvochtigheid beter is voor de gezondheid.

De Yale Universiteit bewijst zelfs dat de juiste luchtvochtigheid (50%) zorgt ervoor dat de verspreiding van Corona en giepinfecties aanzienlijk wordt beperkt en ons immuunsysteem er beter tegen bestand is!


Voordelen luchtbevochtiging en Condair voor kantoren:

 • Minder virussen en bacteriën en hoger comfort gevoel zorgen voor een lager ziekteverzuim
 • Oplossingen voor kleinere en grotere gebouwen van budget tot premium oplossingen

 • Ook verhuur mogelijkheden voor korte (vanaf 1 week) en lange termijn (3- 10 jaar)

 • Full-service concept met levenslange garantie, waardoor u volledig ontzorgt bent en niet voor onverwachte kosten komt te staan.

 • Zeer energiezuinige oplossingen met hygiëne garantie

 • 24/7 servicedienst met eigen technici


Referenties

 • Holland Casino

 • KLM Schiphol

 • Luchtverkeersleiding Schiphol

 • ING House, Amsterdam

 • Shell, Rijswijk

 • Price Waterhouse Coopers, Helmond

 • WTC, Amsterdam

 • DAF, Eindhoven

 • Deloitte, Amsterdam

 • Stadhuis, Alkmaar

Wat u nog meer kan interesseren: