Luchtvochtigheidsbeheersing voor stofonderdrukking


Het is belangrijk om uw relatieve luchtvochtigheid (RV) tussen 40-60% te houden, omdat het de hoeveelheid tijd die stof in de lucht verspreidt, tot een minimum beperkt, waardoor het sneller zakt.

In omgevingen zoals datacenters, serverruimtes, kantoren en ziekenhuizen, vertrouwen we op elektronica om efficiënt te werken en te werken zoals ze bedoeld zijn. 

Stofophoping kan leiden tot een groot aantal problemen in de elektronica, zoals oververhitting door verstopping van de ventilator, wat leidt tot hardwarestoringen en zelfs het risico van verbranding in extreme omstandigheden. Het kan ook leiden tot problemen met de systeemprestaties, waardoor de efficiëntie op de werkplek wordt belemmerd. Hier leest u op welke manier u stofophopingen kunt verminderen

Houd elektronica van de grond

Ongeacht welke elektronica je hebt, als ze direct op de vloer staan, is het slechts een kwestie van tijd voordat ze worden overweldigd door stofophoping. Veel bureaus bevatten nu lagere planken die van de vloer worden gehouden om te beschermen tegen stofophoping, dus als je die desktopcomputer op de grond hebt staan, is dat misschien een alternatief om te overwegen. Gecombineerd met de juiste vochtigheidsregeling die luchtvochtigheid regelt, zou het eenvoudiger moeten zijn om uw computersystemen schoon te houden en zijn ze minder gevoelig voor stofophopingen. 

Gebruik indien mogelijk stofbescherming

Of u nu een stapel servers of een computerwerkstation heeft, een stofkap op monitoren en andere elektronica zorgt ervoor dat er nooit stof op hun oppervlak wordt verzameld, zelfs niet onder behoorlijk vochtige omstandigheden wanneer de stofvorming wordt verminderd. Trek het gewoon uit tijdens het werken en vervang het als u klaar bent. Zorg ervoor dat u regelmatig stofafdekkingen reinigt, omdat deze meestal zijn gemaakt van rubber met kunststof en gemakkelijk stof kunnen verzamelen. 

Bedek stroomkabels

Veel mensen beschouwen stof op hun kabels niet als een bedreiging, ongeacht of ze een desktopcomputer of server gebruiken. Als het stof zich blijft ophopen en verzamelen, kan dit echter leiden tot veiligheidsrisico's. Probeer isolatietape te gebruiken om kabels op de vloer te bedekken. Dit beschermt ze ook tegen beschadiging door de voeten als ze plat worden afgeplakt. Als alternatief zijn rubberen matten of andere vormen van dekking even effectief. Zorg er tegelijkertijd voor dat uw stopcontacten zelf worden beschermd met stofbedekking, om nog te zwijgen van stroomrails en verlengsnoeren. Een beetje preventieve planning gaat een lange weg in het beschermen van op elektronica gebaseerde omgevingen.

Allergieën & stof

Stof is wereldwijd de allergrootste trigger voor allergieën. Iedereen die allergisch is voor stof reageert op mijtcomponenten of dierlijke allergenen met klachten zoals niezen, oogirritaties of astma. De luchtvochtigheid speelt een belangrijke rol in de mate van stofturbulentie. Experimenten tonen aan dat de hechting van "bevochtigd" stof aan gladde vloeroppervlakken dramatisch boven de 30 tot 40 procent toeneemt. In dit gebied neemt ook het gewicht van de stofdeeltjes drastisch toe door watercondensatie. Ze plakken aan elkaar, vormen clusters en vallen snel weer op de grond. Het optimale relatieve luchtvochtigheid voor het minimaliseren van allergieklachten ligt daarom tussen de 40 en 60 procent.

Behoud 40 - 60% relatieve luchtvochtigheid

Alle bovengenoemde problemen kunnen worden vermeden of tot een minimum worden beperkt door het handhaven van luchtvochtigheidsniveaus van 40% tot 60% RV in uw houtbewerkingsomgeving, inclusief uw kantoor, magazijn en productie- en afwerkingsafdelingen.


Neem direct contact op!

Klik voor Condair referenties >>

Andere toepassingen: