In de winter en tijdens periodes van gebouwkoeling daalt de luchtvochtigheid vaak tot onder de 40%, wat de verspreiding van bacteriën en virussen in de lucht verhoogt en ons risico op besmetting vergroot, vooral omdat een te lage luchtvochtigheid ons immuunsysteem verzwakt.
Een te lage luchtvochtigheid kan ook leiden tot een gevoel van onbehagen. Bovendien kan droge lucht hoofdpijn en concentratieproblemen veroorzaken bij leerlingen. Dit kan eenvoudig worden voorkomen door de luchtvochtigheid op een optimaal niveau van 40-60% te houden.
Condair staat klaar om u te adviseren over de juiste keuze van luchtbevochtiging, rekening houdend met uw behoeften op het gebied van energieverbruik, hygiëne en investerings- en onderhoudskosten. Of het nu gaat om kleine scholen of grote universiteiten, wij hebben de oplossing die bij uw behoeften past.
Wanneer een gebouw wordt verwarmd boven de temperatuur van de buitenlucht, dan daalt de relatieve vochtigheid binnen direct. Dit effect wordt veroorzaakt doordat koude lucht minder vocht kan bevatten dan warme lucht. Het openen van ramen, luiken, deuren en/of ventileren van buitenlucht heeft geen enkele invloed op de relatieve luchtvochtigheid binnen, zolang als de binnentemperatuur hoger is dan de buitentemperatuur. Ook wanneer een gebouw wordt gekoeld zal de lucht snel te droog worden. Dit komt doordat bij het koelen van lucht ook vocht aan de lucht wordt onttrokken. De te droge lucht zal vervolgens vocht proberen te onttrekken aan alle materialen, voorwerpen en personen in de ruimte, waardoor deze nog verder uitdrogen. Het gevolg is klachten aan de luchtwegen, stembanden en een aanzienlijke grotere kans op (griep)besmetting (o.a. COVID19).
Onafhankelijke onderzoeken van o.a. de universiteit van Yale hebben aangetoond dat de overdracht van virussen die zich door de lucht verspreiden (bv. griep), hoger is in omgevingen waar de lucht droog is (<40%). Andere negatieve effecten van droge lucht zijn; droge jeukende huid, uitdrogende contactlenzen, pijnlijke en vermoeide ogen, onbehaaglijk gevoel en een pijnlijke droge keel. De juiste luchtvochtigheid in gebouwen dient tussen de 40-60% te zijn en dit kan alleen worden gerealiseerd met een luchtbevochtigingssysteem. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, hebben warmtewielen met terugwinning van vocht onvoldoende capaciteit om deze gewenste waarde te garanderen. Bovendien geldt hier "wat er niet in de lucht zit kan ook niet teruggewonnen worden". Onderzoek op 12 openbare scholen heeft aangetoond dat een verhoging van de relatieve luchtvochtigheid met 20 tot 35% het ziekteverzuim met 20% kan verlagen.
Door té droge lucht (<40%) in onze gebouwen en woningen zijn wij vatbaarder voor griep infecties, voelen we ons niet behaaglijk met als gevolg dat we eerder ziek worden, we ons moe voelen, hoofdpijn hebben, slecht slapen en vele andere andere ongemakken ervaren, zoals bijvoorbeeld allergieën. Een lage luchtvochtigheid veroorzaakt niet alleen lichamelijke ongemakken, maar heeft ook een negatieve invloed op de materialen en apparatuur in onze gebouwen. Waarom is dat?
Het is niet algemeen bekend dat luchtbevochtiging en zeker luchtbevochtiging direct in de kantoor ruimte het aantal in de lucht zwevende deeltjes aanzienlijk reduceert. Zwevende stofdeeltjes zorgen voor geïrriteerde luchtwegen en ogen. Dit is te voorkomen met actieve luchtbevochtiging.
Veel onafhankelijke studies bewijzen dat luchtvochtigheid beter is voor de gezondheid.
De Yale Universiteit bewijst zelfs dat de juiste luchtvochtigheid (50%) zorgt ervoor dat de verspreiding van Corona en giepinfecties aanzienlijk wordt beperkt en ons immuunsysteem er beter tegen bestand is!