Banner luchtbevochtiging scholen en instellingen

Luchtbevochtiging voor onderwijsinstellingen en universiteiten

De juiste luchtvochtigheid (40-60%) reduceert (griep)besmettingen en versterkt ons immuunsysteem

In de winter, maar ook in de periodes dat onze gebouwen gekoeld worden, is de luchtvochtigheid vaak veel te laag (<40%). Hierdoor wordt vocht aan uw gebouw, maar aan uw leerlingen en personeel onttrokken, waardoor de luchtwegen uitdrogen en problemen aan stembanden, ogen en keel kunnen ontstaan. Tevens kunnen bacteriën en virussen langer door de lucht zweven en uw leerlingen en personeel besmetten, zeker omdat bij een te lage luchtvochtigheid ook hun immuunsysteem wordt verzwakt. Dit kan eenvoudig worden voorkomen met de juiste luchtvochtigheid (40-60%). Condair kan u adviseren bij de juiste keuze van luchtbevochtiging gebaseerd op uw behoefte t.a.v. energieverbruik, hygiëne en investerings- onderhoudskosten. Zowel voor basisscholen als voor universiteiten hebben wij de oplossing in huis.

Waardoor ontstaat droge lucht?

Wanneer een gebouw wordt verwarmd boven de temperatuur van de buitenlucht, dan daalt de relatieve vochtigheid binnen direct. Dit effect wordt veroorzaakt doordat koude lucht minder vocht kan bevatten dan warme lucht. Het openen van ramen, luiken, deuren en/of ventileren van buitenlucht heeft geen enkele invloed op de relatieve luchtvochtigheid binnen, zolang als de binnentemperatuur hoger is dan de buitentemperatuur. Ook wanneer een gebouw wordt gekoeld zal de lucht snel te droog worden. Dit komt doordat bij het koelen van lucht ook vocht aan de lucht wordt onttrokken. De te droge lucht zal vervolgens vocht proberen te onttrekken aan alle materialen, voorwerpen en personen in de ruimte, waardoor deze nog verder uitdrogen. Het gevolg is klachten aan de luchtwegen, stembanden en een aanzienlijke grotere kans op (griep)besmetting (o.a. COVID19).

Luchtbevochtiging reduceert ziekteverzuim en verhoogt het comfort gevoel

Onafhankelijke onderzoeken van o.a. de universiteit van Yale hebben aangetoond dat de overdracht van virussen die zich door de lucht verspreiden (bv. griep), hoger is in omgevingen waar de lucht droog is (<40%). Andere negatieve effecten van droge lucht zijn; droge jeukende huid, uitdrogende contactlenzen, pijnlijke en vermoeide ogen, onbehaaglijk gevoel en een pijnlijke droge keel. De juiste luchtvochtigheid in gebouwen dient tussen de 40-60% te zijn en dit kan alleen worden gerealiseerd met een luchtbevochtigingssysteem. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, hebben warmtewielen met terugwinning van vocht onvoldoende capaciteit om deze gewenste waarde te garanderen. Bovendien geldt hier "wat er niet in de lucht zit kan ook niet teruggewonnen worden". Onderzoek op 12 openbare scholen heeft aangetoond dat een verhoging van de relatieve luchtvochtigheid met 20 tot 35% het ziekteverzuim met 20% kan verlagen.

Ontdek de verhuurmogelijkheden van Condair!

Lees meer


Virussen en bacteriën

De verspreiding van virussen die door de lucht worden verspreid, zoals het griepvirus, wordt bij een luchtvochtigheid boven de 40% aanzienlijk verminderd. Het slijm in onze neus en keel vormt een natuurlijke afweer tegen verontreinigingen in de lucht. Wanneer dit uitdroogt, wordt ons immuunsysteem aangetast.


Huid en haar

In een droge atmosfeer wordt de huid gevoeliger voor barsten, in het bijzonder op de handen. Haar kan dof worden en de haarpunten kunnen gaan splijten.


Stof en allergieën

Vocht bindt stof en zorgt ervoor dat het uit de lucht neerdaalt. Er zitten dus meer stof en pollen in de lucht wanneer de lucht te droog is. Door een optimale luchtvochtigheid zorgt u voor minder klachten van allergieën.


Voordelen luchtbevochtiging en Condair voor onderwijsinstellingen en universiteiten:

 • De juiste luchtvochtigheid 40-60% voorkomt klachten aan luchtwegen en stembanden en reduceert de kans op (griep)besmettingen o.a. COVID19
 • Oplossingen voor basisscholen en universiteiten van budget tot premium oplossingen

 • Ook verhuur mogelijkheden voor korte (vanaf 1 week) en lange termijn (3- 10 jaar)

 • Full-service concept met levenslange garantie, waardoor u volledig ontzorgt bent en niet voor onverwachte kosten komt te staan

 • Zeer energiezuinige oplossingen met hygiëne garantie

 • 24/7 servicedienst met eigen technici


Referenties

 • Erasmus Universiteit, Rotterdam

 • TU, Delft

 • Rijksuniversiteit Groningen (RUG), Groningen

 • Universiteit van Amsterdam (UvA), Amsterdam

 • WUR, Wageningen

 • ArtEZ kunstacademie, Enschede

 • Brede School, Etten Leur

 • Hoge School, Rotterdam

 • Bredeschool Haulerwijk, Zwolle

 • Hoogeschool, Leiden

 • Haagse Hogeschool, Den Haag

Wat u nog meer kan interesseren: