Luchtbevochtiging en luchtontvochtiging voor de farmaceutische industrie

De juiste luchtvochtigheid speelt een grote rol bij de productie en opslag van farmaceutische producten

Bij de productie van farmaceutische producten speelt de luchtvochtigheid een grote rol. Deze kan zowel te hoog als te laag zijn voor de optimale productie- of opslag omstandigheden. Een combinatie van luchtbevochtigers en luchtontvochtigers is dan de oplossing.

Condair kan u adviseren bij de juiste keuze van luchtbevochtiging gebaseerd op uw behoefte t.a.v. energieverbruik, hygiëne en investerings- onderhoudskosten. Zowel voor kleine (budget) als grote productieomgevingen hebben wij de oplossing in huis.

 • Wanneer een (productie)ruimte wordt verwarmd boven de temperatuur van de buitenlucht, dan daalt de relatieve vochtigheid binnen direct. Dit effect wordt veroorzaakt doordat koude lucht minder vocht kan bevatten dan warme lucht. Het openen van ramen of deuren heeft geen enkele invloed op de relatieve luchtvochtigheid binnen zolang als de binnentemperatuur hoger is dan de buitentemperatuur.
  De droge lucht zal vervolgens vocht onttrekken aan alle materialen, personen en machines in de (productie)ruimte, waardoor deze ook verder uitdrogen. Het gevolg is productie- en kwaliteitsverlies.

 • Uw productie rendement kan aanzienlijk verbeterd worden door bij de verschillende productieprocessen en opslagfaciliteiten de daarvoor beste luchtvochtigheidscondities te realiseren. Bijvoorbeeld bij coatings van tabletten met waterachtige oplossingen is het essentieel de juiste luchtvochtigheid te regelen, zodat de coating niet te snel of te traag droogt. Bij de keuze van de juiste luchtbevochtiging of luchtontvochtiging spelen energieverbruik, hygiëne en onderhoudskosten een essentiële rol. Condair werkt hierbij nauw samen met uw R&D team, waardoor de productieopbrengst tot wel 60% verhoogd kan worden.Liever contact met een expert?


Luchtontvochtiging voor tabletpersen

Aan productie- en verwerkingsprocessen in de farmaceutische industrie zijn altijd speciale eisen gesteld: dit geldt ook voor de productie van tabletten.


Zelfs de grondstoffen vereisen constante omgevingsparameters om hun doeltreffendheid te behouden. Om ten slotte het risico te vermijden dat de tabletten tijdens het fabricageproces vervuild raken met vuildeeltjes, ziektekiemen of sporen, is een relatieve luchtvochtigheid in het bereik van 35 - 50 procent bij luchttemperaturen van 21 - 27 graden Celsius optimaal.

Hygiëne is essentieel bij luchtbevochtiging

Wanneer hete stoom de lucht bevochtigt, doodt het als het ware bacteriën en ziektekiemen.


Adiabatische systemen met passende hygiëneconcepten zorgen bovendien voor een geurloze, steriele bevochtiging. Nauwkeurige beheersbaarheid houdt het vochtgehalte van de lucht altijd constant.

Behoud van materiaalkwaliteit

Overal waar (grond-) stoffen worden verwerkt of opgeslagen, is een hoge luchtkwaliteit een voorwaarde voor een hoge materiaalkwaliteit.


Uniforme temperatuur en constante relatieve vochtigheid zijn noodzakelijk om de hoge kwaliteit van de eindproducten te garanderen.


Voordelen voor de farmaceutische industrie:

 • Efficiëntere productie
 • Minder materiaal- en productieverlies
 • Minder slijtage van de productiemachines
 • Oplossingen voor kleinere en grotere productiebedrijven van budget tot premium oplossingen
 • Ook verhuur mogelijkheden voor korte (vanaf 1 week) en lange termijn (3- 10 jaar)
 • Full-service concept met levenslange garantie, waardoor u volledig ontzorgt bent en niet voor onverwachte kosten komt te staan
 • Zeer energiezuinige oplossingen met hygiëne garantie
 • 24/7 servicedienst met eigen technici

Misschien bent u ook geïnteresseerd in...