In de winter, maar ook in de periodes dat het ziekenhuis gekoeld wordt, is de luchtvochtigheid vaak veel te laag (<40%) Hierdoor kunnen bacteriën en virussen langer door de lucht zweven en ons besmetten, zeker omdat bij een te lage luchtvochtigheid ook ons ons immuunsysteem wordt verzwakt.
Patiënten zullen hierdoor langzamer herstellen of zelfs nieuwe besmettingen oplopen. Bij een te lage luchtvochtigheid voelen we ons eveneens onbehaaglijk. Dit kan eenvoudig worden voorkomen met de juiste luchtvochtigheid (40-60%)
Condair kan u adviseren bij de juiste keuze van luchtbevochtiging gebaseerd op uw behoefte t.a.v. energieverbruik, hygiëne en investerings- onderhoudskosten. Zowel voor verpleegafdelingen als operatieruimtes hebben wij de meest hygiënische en energiezuinige oplossing in huis.
Wanneer een gebouw wordt verwarmd boven de temperatuur van de buitenlucht, dan daalt de relatieve vochtigheid binnen direct. Dit effect wordt veroorzaakt doordat koude lucht minder vocht kan bevatten dan warme lucht. Het openen van ramen, luiken, deuren en/of ventileren van buitenlucht heeft geen enkele invloed op de relatieve luchtvochtigheid binnen, zolang als de binnentemperatuur hoger is dan de buitentemperatuur. Ook wanneer een gebouw wordt gekoeld zal de lucht snel te droog worden. Dit komt doordat bij het koelen van lucht ook vocht aan de lucht wordt onttrokken. De te droge lucht zal vervolgens vocht proberen te onttrekken aan alle materialen, voorwerpen, bezoekers en patienten in de ruimte, waardoor deze nog verder uitdrogen. Het gevolg is gevoel van onbehagen, klachten aan de luchtwegen en een aanzienlijke grotere kans op (griep)besmetting (o.a. COVID19).
Als ergens de luchtvochtigheid binnen de ideale condities van 40-60% gehouden zou moeten worden, dan is dit in een ziekenhuis. Vatbare patiënten moeten zoveel mogelijk tegen rondzwevende bacteriën en virussen beschermd worden en hun immuunsysteem dient in optimale conditie gehouden te worden. Lees alles hierover onder ons menu "droge lucht maakt ziek".
De luchtvochtigheid op operatie, kraam- en verloskundige afdelingen moet altijd op peil worden gehouden. Baby's, geopereerde patiënten en patiënten met ademhalingsproblemen zijn zeer gevoelig voor de juiste luchtvochtigheid.
De adiabatische luchtbevochtiger Condair DL is de absolute top als u op zoek bent naar een adiabatische luchtbevochtiger met 100% hygiëne garantie en de laagste operationele kosten. Onafhankelijke instituten sluiten de kans op besmetting met de Condair DL in zijn geheel uit. Hierdoor is deze als enige adiabatische luchtbevochtiger in de markt veilig toepasbaar in verpleeg- en ziekenhuizen.
Doordat de Condair DL gebruik maakt van een lagedruk pomp en een gepatenteerde naverdampingssectie heeft hij het laagste elektrische - en waterverbruik van alle (adiabatische) luchtbevochtigers. Tevens zijn de operationele kosten van deze luchtbevochtiger de laagste in de markt.
Zijn hygiëne concept zorgt er tevens voor dat hij als enige adiabatische luchtbevochtiger een hygiëne certificaat heeft verkregen. Dit certificaat, uitgegeven door het gerenommeerde Duitse SGS Fresenius instituut, garandeert 100% hygiëne zelfs in de zorgsector. Dit in tegenstelling tot de veel verkeerd geïnterpreteerde VDI 6022, die alleen iets zegt over de maatregelen die je moet nemen bij adiabatische bevochtiging. Het unieke concept van de Condair DL maakt deze maatregelen overbodig.
Veel onafhankelijke studies bewijzen dat luchtvochtigheid beter is voor de gezondheid.
De Yale Universiteit bewijst zelfs dat de juiste luchtvochtigheid (50%) zorgt ervoor dat de verspreiding van Corona en giepinfecties aanzienlijk wordt beperkt en ons immuunsysteem er beter tegen bestand is!
Bij een lage luchtvochtigheid ontstaan gevaarlijke statische ontladingen (ESD)
In operatiezalen is bij een té droge lucht ook de kans op statische ontladingen zeer groot en kunnen gevaarlijke gevolgen hebben, zoals bijvoorbeeld vonken bij het gebruik van de brandbare gassen voor de anesthesie.