Luchtbevochtiging bij het verwerken van materialen in dokhallen is essentieel. De constante relatieve luchtvochtigheid zorgt ervoor dat houten materialen on conditie blijven zonder splijten en vervormen. Spuitwerk droogt gelijkmatiger en kan altijd doorgang vinden als de relatieve luchtvochtigheid constant is. Andere problemen worden onderdrukt, zoals stof en statische elektriciteit tijdens de bouw.
Condair kan u adviseren bij de juiste keuze van luchtbevochtiging gebaseerd op uw behoefte t.a.v. energieverbruik, hygiëne en investerings- onderhoudskosten. Zowel voor kleine (budget) als grote productieomgevingen hebben wij de oplossing in huis.
Door luchtbevochtiging toe te passen kunt u veel kosten besparen.
Er kan veel tijd gewonnen worden, productkwaliteit verbeterd worden en bijkomende problemen vermindert worden.
Bijkomend voordeel is dat ook uw werknemers de voordelen van luchtbevochtiging ondervinden wat de gezondheid en productiviteit ten goede komt.
Kortom, luchtbevochtiging is onmisbaar!
Condair denkt graag mee met uw project en installatie van de systemen om een toepassing op maat voor uw dokhal te realiseren.
Bij het verwerken van materialen zoals hout bij droge lucht kunnen problemen onstaan zoals kromtrekken, scheuren, krimpen. Hierdoor komt er meer materiaalverlies voor en werken uw machines minder efficiënt. Machines slijten sneller, wat meer kosten en onderhoud met zich meebrengt.
Bij verlijmen of afwerken heeft droge lucht invloed op de droging waardoor deze niet goed hechten.
Een juiste bevochtiging voorkomt dat het water in de verf verdampt en zorgt er zo voor dat de verf homogeen en gelijkmatig wordt aangebracht.
Naast verfverdamping vermindert de luchtvochtigheid ook het binnendringen van stof in de ruimte. De afwerking wordt zodoende in optimale condities aangebracht op het oppervlak.
Voor verwerkingsprocessen is het essentieel om een optimale luchtvochtigheid voor zowel product- als productiekwaliteit te garanderen.
Bij een luchtvochtigheid van 45 tot 55 procent in de ruimte, worden de fijnere stofdeeltjes in de lucht bevochtigd. Het vocht bindt het stof, dat zwaarder wordt, naar de grond zakt of zelfs niet de lucht in stijgt. Te droog bewaard hout en andere hygroscopische materialen hebben de neiging stof af te geven. Vezels raken los, worden vermengd met verf of worden ingeamdemd op de werkvloer.
Statische ladingen kunnen optreden op niet-geaarde productiefaciliteiten of op het materiaal zelf.
Bij een relatieve vochtigheid van 50% - 55% hoopt vochtige lucht zich sterker op ionen op, waardoor ze zwaarder en onbeweeglijker worden in het elektrische veld. De geleidbaarheid van de lucht en
het materiaaloppervlak neemt dan toe zodat elektrische ladingen worden afgevoerd, wat de vorming van potentiaalverschillen voorkomt.