Luchtbevochtiging en luchtvochtigheidsbeheersing in utiliteit en woningen


De optimale luchtvochtigheid in een gebouw ligt tussen de 40 en 60%

Dit is essentieel voor de gezondheid en het welzijn van de mensen alsmede voor het kwaliteitsbehoud van materialen, voorwerpen, apparatuur en instrumenten in een gebouw.

In het winterseizoen of bij gebruik van een koelsysteem zal deze luchtvochtigheid niet kunnen worden gerealiseerd zonder de toepassing van een luchtbevochtigingssysteem. 

De juiste luchtvochtigheid reduceert de verspreiding van infecties, griepepidemieën en aandoeningen van de luchtwegen in een gebouw aanzienlijk. Dit komt doordat virussen en bacteriën een lagere overlevingskans hebben bij een relatieve luchtvochtigheid tussen de 40 en 60% en door hun hogere gewicht minder lang in de lucht kunnen zweven waardoor ze niet kunnen worden ingeademd.

De slijmvliezen in onze neus en keel vormt een natuurlijke afweer tegen verontreinigingen in de lucht. Wanneer deze slijmvliezen uitdrogen door een te lage luchtvochtigheid wordt ons immuunsysteem aangetast en zijn wij vatbaarder voor ziektes. In onze omgeving zijn we ons vaak niet bewust van een te lage luchtvochtigheid. In tegenstelling tot wat veel wordt gedacht, helpt het openen van een raam niet om de 
luchtvochtigheid te verhogen. Het gevolg is dat ziektekiemen goed kunnen overleven en lang door de lucht kunnen zweven

Doordat de juiste luchtvochtigheid ook stof en pollen reduceert, voelen we ons comfortabeler en worden allergische reacties en astma aanvallen sterk gereduceerd

Ook het interieur heeft te lijden onder een lage luchtvochtigheid. Houten meubels of vloeren kunnen gaan scheuren, kunstvoorwerpen worden aangetast, planten/bloemen verouderen sneller en bij muziekinstrumenten of (geluids)apparatuur kan kwaliteitsverlies optreden. Veel redenen om ervoor te zorgen dat middels de Condair HumiLife de luchtvochtigheid op het juiste niveau wordt gehouden.


Dit moet u weten over vocht in utiliteit en woningen

 • De ramen openen helpt niet, aangezien koude lucht heel weinig vocht bevat. Wanneer koude lucht een ruimte binnenstroomt en wordt opgewarmd, zakt zijn relatieve vochtigheid tot heel lage waarden.

 • De ideale luchtvochtigheid voor de gezondheid en het comfort van de mens bedraagt 40 tot 60%.

 • U kunt de vochtigheid in een ruimte meten met een hygrometer. Een automatische luchtvochtigheidsregelaar stuurt een luchtbevochtiger of ontvochtiger op dezelfde manier aan als een thermostaat een verwarmingsinstallatie of een airconditioner aanstuurt.

 • Wanneer u droge lucht inademt, is het voor uw lichaam moeilijker om zuurstof op te nemen en over te dragen aan de bloedsomloop. Vermoeidheid en een verminderd concentratievermogen zijn symptomen van een lagere zuurstoftoevoer.

 • Een luchtvochtigheid hoger dan 40% vermindert de opwekking van statische elektriciteit.


Luchtbevochtiging helpt als u last heeft van:

 • Schilferige, ruwe of gebarsten huid

 • Elektrostatische schokken

 • Contactlenzen ongemak

 • Hoge niveaus van stof in de lucht

 • Gespleten haarpunten en dof, weerbarstig haar

 • Reguliere keelpijn, hoofdpijn en vermoeide ogen

 • Scheuren in houten meubels en vloeren

Neem direct contact op!

 

Andere toepassingen