Bij de verwerking van vlees is de juiste luchtvochtigheid essentieel om gewichtsverlies van het product tegen te gaan en energiekosten voor koeling te beperken. De luchtvochtigheid condities kunnen goed onder controle gehouden worden met luchtbevochtigers of luchtontvochtigers.
Condair kan u adviseren bij de juiste keuze gebaseerd op uw behoefte t.a.v. energieverbruik, hygiëne en investerings- onderhoudskosten. Zowel voor kleine (budget) als grote productieomgevingen hebben wij de oplossing in huis
Wanneer een (productie)ruimte wordt verwarmd of gekoeld, dan daalt de relatieve vochtigheid. Dit effect wordt veroorzaakt doordat koude lucht minder vocht kan bevatten dan warme lucht. De droge lucht zal vervolgens vocht onttrekken aan alle producten, materialen, verpakkingen, personen en machines in de ruimte, waardoor deze ook verder uitdrogen. Het gevolg is gewichts-, productie- en kwaliteitsverlies.
Wanneer een net geslacht karkas wordt afgekoeld, dan verliest het gewicht doordat het zijn vocht afgeeft aan de lucht in de (productie/opslag)ruimte. Afhankelijk van het koelproces kan hierdoor tot 3 % van het totale gewicht verloren gaan. Dit komt neer op 4 kg productverlies van een gemiddeld rund. De grootste verliezen vinden plaats tijdens de eerste fasen, wanneer het temperatuurverschil tussen het karkas en de lucht van de koelruimte het grootst is. Door de luchtvochtigheid rond de karkassen op 90-95 % luchtvochtigheid te houden, wordt vochtverlies en daarmee gewichtsverlies van het vlees tegengegaan. Hierdoor kan het gewichtsverlies tot minder dan 1 % worden beperkt.
De hogere luchtvochtigheid in een koelruimte verbetert de warmtegeleiding van de lucht. Hierdoor komt het karkas sneller op zijn gewenste opslagtemperatuur, waardoor de energiekosten voor de koeling worden verlaagd en eveneens de groei van bacteriën op het vlees kan worden afgeremd.
Hygroscopische (vochtaantrekkende) voedingsmiddelen hebben een uitwisselingsrelatie met de luchtvochtigheid in de omgeving.
Zij absorberen ofwel waterdamp uit hun omgeving of kunnen waterdamp vrijlaten. Dit gebeurt totdat zij in een toestand van evenwicht met hun omgeving zijn. Daarom is een goede luchtbevochtiging in koelcellen bijna even belangrijk als een goede koeling.
Alleen al om hygiënische redenen is frequente reiniging - vaak meerdere malen per dag - in een groot aantal voedselverwerkende bedrijven een must.
In de vleesverwerkende industrie moeten de gebruikte machines, werkoppervlakken en vloeren tot drie keer per dag worden gereinigd om het vereiste niveau van hygiëne te bereiken als gevolg van de aanzienlijke vervuiling die daar optreedt. Het probleem is dat overal waar gereinigd wordt, bijvoorbeeld met hogedrukreinigers, ook vocht neerslaat. Als dit niet regelmatig wordt verwijderd, zet het zich onder meer af op de verwerkte vleesproducten en vormt het een voedingsbodem voor de ontwikkeling van ziektekiemen en ongewenste bacteriën. Met luchtontvochtiging van Condair kunt u deze ruimte sneller drogen en uw productieproces versnellen.
In sommige opslagruimtes en productiehallen ontstaat zoveel vocht dat dit kan leiden tot schimmels, bacteriëngroei of problemen bij het verpakken van de levensmidellen. Luchtontvochtigers of luchtbevochtigers kunnen er dan voor zorgen dat de luchtvochtigheid in deze ruimtes binnen acceptabele condities blijft. Uniforme temperatuur en constante relatieve vochtigheid zijn noodzakelijk om de hoge kwaliteit van de eindproducten te garanderen.