Luchtbevochtiging en luchtontvochtiging voor vleesverwerking en slachterijen


Luchtbevochtiging voor slachthuizen

De juiste luchtvochtigheid in de vleesverwerking en slachterijen voorkomt gewichtsverlies van het product en reduceert de energiekosten voor koeling

Bij de verwerking van vlees is de juiste luchtvochtigheid essentieel om gewichtsverlies van het product tegen te gaan en energiekosten voor koeling te beperken. De luchtvochtigheid condities kunnen goed onder controle gehouden worden met luchtbevochtigers of luchtontvochtigers. Condair kan u adviseren bij de juiste keuze gebaseerd op uw behoefte t.a.v. energieverbruik, hygiëne en investerings- onderhoudskosten. Zowel voor kleine (budget) als grote productieomgevingen hebben wij de oplossing in huis.

Waardoor ontstaat droge lucht of drogen producten uit?

Wanneer een (productie)ruimte wordt verwarmd of gekoeld, dan daalt de relatieve vochtigheid. Dit effect wordt veroorzaakt doordat koude lucht minder vocht kan bevatten dan warme lucht. De droge lucht zal vervolgens vocht onttrekken aan alle producten, materialen, verpakkingen, personen en machines in de ruimte, waardoor deze ook verder uitdrogen. Het gevolg is gewichts-, productie- en kwaliteitsverlies. 

Luchtbevochtiging voorkomt gewichtsverlies

Wanneer een net geslacht karkas wordt afgekoeld, dan verliest het gewicht doordat het zijn vocht afgeeft aan de lucht in de (productie/opslag)ruimte. Afhankelijk van het koelproces kan hierdoor tot 3 % van het totale gewicht verloren gaan. Dit komt neer op 4 kg productverlies van een gemiddeld rund. De grootste verliezen vinden plaats tijdens de eerste fasen, wanneer het temperatuurverschil tussen het karkas en de lucht van de koelruimte het grootst is. Door de luchtvochtigheid rond de karkassen op 90-95 % luchtvochtigheid te houden, wordt vochtverlies en daarmee gewichtsverlies van het vlees tegengegaan. Hierdoor kan het gewichtsverlies tot minder dan 1 % worden beperkt.

Luchtbevochtiging reduceert het energieverbruik

De hogere luchtvochtigheid in een koelruimte verbetert de warmtegeleiding van de lucht. Hierdoor komt het karkas sneller op zijn gewenste opslagtemperatuur, waardoor de energiekosten voor de koeling worden verlaagd en eveneens de groei van bacteriën op het vlees kan worden afgeremd.

Ontvochtiging voorkomt condensvorming en daarmee schade en hoge energieverliezen

Een te hoge luchtvochtigheid veroorzaakt door bijvoorbeeld schoonmaakwerkzaamheden kan voor condensvorming zorgen op plaatsen waar dit hoogst ongewenst is. Zo kan op productie- en verpakkingsafdelingen condens ontstaan op op plafonds, wanden, vloeren, koude leidingen en machines. Dit zorgt voor schade aan personen, materialen, voorwerpen en machines. Ook bacteriën en schimmels gedijen goed bij een hoge luchtvochtigheid en vormen daarmee een bron van besmetting. De hinderlijke condens zorgt ook ijsvorming, waardoor aanzienlijke energieverliezen optreden.


Voordelen luchtbevochtiging / luchtontvochtiging en Condair voor vleesverwerking en slachterijen:

  • Minder kwaliteits- en gewichtsverlies tot 4 kg op één rund

  • Efficiëntere productie, onmiddellijke toename van winstgevendheid

  • Lagere energiekosten door betere warmteoverdracht en het voorkomen van ijsvorming

  • Minder groei van bacteriën door het snellere koelproces

  • Minder schade aan personen, materiaal en machines door het voorkomen van condensvorming.

  • Oplossingen voor kleinere en grotere opslag- en productieruimtes van budget tot premium oplossingen

  • Ook verhuur mogelijkheden voor korte (vanaf 1 week) en lange termijn (3- 10 jaar)

  • Zeer energiezuinige oplossingen met hygiëne garantie

  • 24/7 servicedienst met eigen technici


Neem direct contact op!

Andere toepassingen