Luchtbevochtiging voor verzorgingshuizen en verpleeghuizen

Te droge lucht (<40%) in verzorgings- en verpleeghuizen zorgt voor een verhoogd besmettingsgevaar doordat virussen en bacteriën langer rondzweven en het immuunsysteem van cliënten wordt verzwakt.

In de winter, maar ook in de periodes dat het verzorgings-verpleeghuis gekoeld wordt, is de luchtvochtigheid vaak veel te laag (<40%) Hierdoor kunnen bacteriën en virussen langer door de lucht zweven en ons besmetten, zeker omdat bij een te lage luchtvochtigheid ook ons ons immuunsysteem wordt verzwakt. Cliënten zullen hierdoor verder verzwakken of zelfs nieuwe complicaties oplopen. Bij een te lage luchtvochtigheid voelen we ons eveneens onbehaaglijk. Dit kan eenvoudig worden voorkomen met de juiste luchtvochtigheid (40-60%). Condair kan u adviseren bij de juiste keuze van luchtbevochtiging gebaseerd op uw behoefte t.a.v. energieverbruik, hygiëne en investerings- onderhoudskosten. Zowel voor kleinere als grotere verzorgings- en verpleeghuizen hebben wij de oplossing in huis.

Waardoor ontstaat droge lucht?

Wanneer een gebouw wordt verwarmd boven de temperatuur van de buitenlucht, dan daalt de relatieve vochtigheid binnen direct. Dit effect wordt veroorzaakt doordat koude lucht minder vocht kan bevatten dan warme lucht. Het openen van ramen, luiken, deuren en/of ventileren van buitenlucht heeft geen enkele invloed op de relatieve luchtvochtigheid binnen, zolang als de binnentemperatuur hoger is dan de buitentemperatuur. Ook wanneer een gebouw wordt gekoeld zal de lucht snel te droog worden. Dit komt doordat bij het koelen van lucht ook vocht aan de lucht wordt onttrokken. De te droge lucht zal vervolgens vocht proberen te onttrekken aan alle materialen, voorwerpen, bezoekers en patienten in de ruimte, waardoor deze nog verder uitdrogen. Het gevolg is gevoel van onbehagen, klachten aan de luchtwegen en een aanzienlijke grotere kans op (griep)besmetting (o.a. COVID19).

Luchtbevochtiging reduceert de kans op (griep)besmetting en versterkt het immuunsysteem van cliënten

Zeker binnen verzorgings- en verpleeghuizen is het essentieel om de luchtvochtigheid binnen de ideale condities van 40-60% te houden. Verzwakte en vatbare cliënten moeten zoveel mogelijk tegen rondzwevende bacteriën en virussen beschermd worden en hun immuunsysteem dient in optimale conditie gehouden te worden. Lees alles hierover onder ons menu "droge lucht maakt ziek".

De overdracht van virussen in de lucht zoals influenza, wordt aanzienlijk verminderd bij een relatieve luchtvochtigheid tussen 40 en 60%. Bovendien zijn slijmvliezen in de neus en keel de natuurlijke afweer van ons lichaam tegen virussen en bacteriën. Wanneer de slijmvliezen te droog zijn door te droge lucht, dan verzwakt ons immuunsysteem.Luchtvochtiging reduceert zwevende stofdeeltjes

Het is niet algemeen bekend dat luchtbevochtiging en zeker luchtbevochtiging direct in de verzorgingshuizen het aantal in de lucht zwevende deeltjes aanzienlijk reduceert. Zwevende stofdeeltjes zorgen voor geïrriteerde luchtwegen, ogen, beschadigt (elektrische) apparatuur.


Wetenschappelijke studies

Veel onafhankelijke studies bewijzen dat luchtvochtigheid beter is voor de gezondheid.

De Yale Universiteit bewijst zelfs dat de juiste luchtvochtigheid (50%) zorgt ervoor dat de verspreiding van Corona en giepinfecties aanzienlijk wordt beperkt en ons immuunsysteem er beter tegen bestand is!


Voorkom schadelijke elektrostatische ontladingen (ESD)

Medische apparatuur is gevoelig voor statische elektriciteit. Door té droge lucht in uw omgeving kan statische elektriciteit worden opgebouwd, wat overlast of zelfs gevaar kan opleveren voor werknemers en gevoelige apparatuur.


Voordelen luchtbevochtiging en Condair voor verzorgings- en verpleeghuizen:

 • De overdracht van virussen via de lucht wordt bij een relatieve luchtvochtigheid van meer dan 40 % aanzienlijk beperkt
 • Minder virussen en bacteriën reduceert de kans op (luchtwegen)complicaties

 • Oplossingen van budget tot premium met de hoogste hygiëne certificering en de laagste operationele kosten

 • Ook verhuur mogelijkheden voor korte (vanaf 1 week) en lange termijn (3- 10 jaar)

 • 24/7 servicedienst met eigen technici


Referenties

 • Verpleeghuis Sint Elisabeth, Rijen

 • Verpleeghuis Daelhoven, Soest

 • Verpleeghuis Oudshoorn, Aphen a/d Rijn

 • Verpleeghuis Ter Schorre, Terneuzen

 • Verpleeghuis Braamberg, Arnhem

 • Avoord Verpleeghuis, Etten Leur

 • Verpleeghuis Sint Elisabeth, Beneden Leeuwen

 • Verpleeghuis Den Es (Stichting Azora), Varsseveld

 • Verpleeghuis ZinZia, Wageningen

 • Verpleeghuis De Bleerinck, Emmen

Wat u nog meer kan interesseren: