Luchtbevochtiging reduceert allergieën

Luchtbevochtiging reduceert allergieën

Allergie patiënten kunnen opgelucht ademhalen bij de juiste luchtvochtigheid (40-60%)

De luchtvochtigheid speelt een belangrijke rol in de beperking van zwevend stof. Experimenten tonen aan dat bij een luchtvochtigheid tussen de 40-60% stof sneller op de vloer valt en makkelijker hecht aan oppervlaktes, waardoor het niet rond blijft zweven. Hierdoor kunnen allergische reacties worden voorkomen. Allergie patiënten hebben daarom veel baat bij de juiste luchtvochtigheid.

Huisstof is de grootste oorzaak van allergieën, luchtbevochtiging reduceert zwevend huisstof aanzienlijk

Huisstof is wereldwijd de allergrootste oorzaak van allergieën. Iedereen die allergisch is voor huisstof reageert op mijt componenten of dierlijke allergenen met klachten zoals niezen, oogirritaties of astma. Samen met mensen die lijden aan pollenallergie, ervaren deze mensen symptomen wanneer zij worden blootgesteld aan stoffen die in de lucht zweven, allergie veroorzaken, bekend als allergenen. Luchtbevochtiging reduceert zwevend stof aanzienlijk en daarmee ook de allergie klachten.

Wat zeggen studies over de relatie tussen allergieën en de luchtvochtigheid?

Pollenallergie-patiënten weten wat hun klachten verlicht: regen, vochtige lucht en de afwezigheid van wind. Huisstofallergie-patiënten ervaren aanzienlijk uitgesproken klachten tijdens de droge periodes. Een studie toonde aan dat de mijt bestanddelen uit een linoleumvloer honderd keer afnemen als de luchtvochtigheid wordt verhoogd van 10% naar 40%-60% [2]. Dit komt overeen met onze dagelijkse ervaring en verklaart waarom droogheid allergische klachten verergert.

Wanneer is de luchtvochtigheid in een gebouw laag?

De luchtvochtigheid in een gebouw daalt op het moment dat wij een gebouw gaan verwarmen. Door het verwarmen van lucht neemt de relatieve vochtigheid af en daardoor ontstaan klachten aan onze luchtwegen en allergische reacties. Wat vaak wordt vergeten is dat ook als wij een gebouw koelen de relatieve luchtvochtigheid daalt, dit komt doordat bij het proces van koelen van lucht vocht aan de lucht wordt onttrokken wat zich openbaart als condens. Dit betekent dat ook tijdens de zomermaanden in gebouwen de lucht te droog kan zijn voor onze luchtwegen en lichaam.

Ons lichaam is het beste meetinstrument voor het signaleren van te droge lucht 40%

Het nauwkeurig meten van het aandeel allergenen dat onze luchtwegen bereikt via de omgevingslucht is ingewikkeld en duur [1]. De enige meetinstrumenten die permanent beschikbaar zijn voor het signaleren van te droge lucht zijn onze slijmvliezen in de neus, luchtwegen en ogen. Vertrouw op deze instrumenten en zorg voor luchtbevochtiging om te droge lucht te voorkomen.

 • Zorg voor de juiste luchtvochtigheid (40-60%)

  In de winter of in de zomer als er wordt gekoeld en de luchtvochtigheid onder de 40% komt, zorg dan voor luchtbevochtiging, waardoor de juiste luchtvochtigheid kan worden gegarandeerd. Het zwevend huisstof zal worden verminderd en tegelijkertijd helpt de luchtvochtigheid uw neus om lucht en uw luchtwegen te schoon te houden.

 • Verzorg je neus goed

  De neus is zowel een filtersysteem voor huisstof als een luchtbevochtiger voor de onderste luchtwegen. Meer dan de helft van het huisstof dat door de neus wordt ingeademd, wordt opgevangen op het vochtige slijmvlies. Dit stof kan worden verdreven door de neus te snuiten, niezen, door te slikken of te hoesten. Alleen een vochtige neus kan zijn werk goed doen.

 • Onze luchtwegen reiniging werkt optimaal bij de juiste luchtvochtigheid

  Huisstof dat de luchtwegen bereikt, kan weer worden verwijderd via het zelfreinigende systeem van de bronchiën. Het verwijderingsproces door hoesten en slikken draait rond een tapijt van slijm dat zich tegen het strottenhoofd beweegt. Mensen met mondbeademing en allergieën zijn bijzonder gevoelig voor uitdroging van het slijmvlies en hebben veel baat bij luchtbevochtiging [5].

 • Zorg voor regelmatige reiniging van oppervlaktes

  Het belang en de effectiviteit van het vochtig reinigen van oppervlakken kan niet genoeg benadrukt worden. Kies voor uw vloeren en meubels met een glad oppervlak dat gemakkelijk te reinigen is met behulp van vochtige reinigingsmaterialen. Reiniging omvat ook het regelmatig verwisselen en wassen van beddengoed!

 • Onderschat onzichtbaar stof niet!

  We onderschatten allemaal de invloed van onzichtbaarstof op onze luchtwegen. Krachtige, plotselinge bewegingen, het openen en sluiten van deuren, het veranderen van je kleding en vooral het schoonmaken (stofzuigen, bedden opmaken) zorgen voor de vrijlating van onzichtbare stofwolken. Gebruik stofzuigers met zeer effectieve HEPA-filters en zorg vanzelfsprekend voor de juiste luchtvochtigheid.

[1] Tovey ER et al, Tijdgestuurde meting van de persoonlijke mijt Allergenen Bioaerosol Blootstelling over een periode van 24 uur, PLoS ONE, 2016

[2] Salimifarad P et al, Resuspensie van biologische deeltjes uit binnenoppervlakken: effecten van vocht en lucht werveling, Science of the Total Environment 583 (2017) 241–247

[3] Quinn A, Shaman J, Binnentemperatuur en       -vochtigheid in New York City-appartementen in de winter, Science of the Total Environment 583 (2017) 29–35

[4] Tian Y et al, Een vergelijkende studie van door wandelen geïnduceerde resuspensie van stof met behulp van een consistent testmechanisme, Indoor Air 2014

[5] Naclerio RM, Waarnemingen van het vermogen van de neus om geïnspireerde lucht te verwarmen en te bevochtigen, Rhinology, 45, 2007

Neem contact met ons op voor meer informatie!

Andere toepassingen: