De papier en pulp industrie ervaart regelmatig problemen zoals; krimpend/krullend papier, verlies van maatvastheid en vast lopende machines, waardoor productie- en materiaalverlies ontstaat. Deze problemen kunnen eenvoudig worden voorkomen met de juiste luchtvochtigheid (55-60%).
Papier is als natuurlijk materiaal zeer gevoelig voor veranderingen in de luchtvochtigheid. ls de lucht rond drukpersen en bij papier opslagplaatsen te droog, dan zullen de randen van het papier gaan omkrullen. Tevens zorgt een te lage luchtvochtigheid voor meer statische elektriciteit, waardoor papier gaat kleven. Strak gespannen randen op haspels kunnen zorgen voor breuken in papierrollen. Door al deze zaken ontstaan problemen in de machines met als gevolg productie- en kwaliteitsverlies. Een luchtbevochtigingssysteem kan deze problemen voorkomen en het rendement van uw productie aanzienlijk verhogen.
Condair kan u adviseren bij de juiste keuze van luchtbevochtiging gebaseerd op uw behoefte t.a.v. energieverbruik, hygiëne en investerings- onderhoudskosten. Zowel voor kleine (budget) als grote productieomgevingen hebben wij de oplossing in huis.
Wanneer een (productie)ruimte wordt verwarmd boven de temperatuur van de buitenlucht, dan daalt de relatieve vochtigheid binnen direct. Dit effect wordt veroorzaakt doordat koude lucht minder vocht kan bevatten dan warme lucht. Het openen van ramen of deuren heeft geen enkele invloed op de relatieve luchtvochtigheid binnen zolang als de binnentemperatuur hoger is dan de buitentemperatuur.
De droge lucht zal vervolgens vocht onttrekken aan alle materialen, personen en machines in de (productie)ruimte, waardoor deze ook verder uitdrogen. Het gevolg is productie- en kwaliteitsverlies.
Bij een lage vochtigheid (
Smurfit Kappa, Hoogeveen
Van Munster Papier, Heesch
Arjowiggins, Frankrijk
Ceisa Packaging, Frankrijk
Portucel Soporcel, Portugal
Rizla, UK
Duni Paper Mills AB, Zweden
Holmen Paper Mills AB, Zweden
Modo Holmen Paper AB, Zweden
Metsa Tissue as, Slowakije
Hygroscopische stoffen zijn stoffen in hun celstructuur vocht kunnen vasthouden.
Bij een lage luchtvochtigheid onttrekt de lucht vocht van de materialen, waardoor de celstructuur vaak beschadigd raakt en scheuren kunnen verschijnen.
Bij een luchtvochtigheid van 45 tot 55 procent in de ruimte, worden de fijnere stofdeeltjes in de lucht bevochtigd.
Het vocht bindt het stof, dat zwaarder wordt, naar de grond zakt of zelfs niet de lucht in stijgt. Te droog bewaard papier heeft de neiging stof af te geven. Vezels raken los van het papier, daarmee de kwaliteit van het papier als geheel nadelig beïnvloeden.
Statische ladingen kunnen optreden op niet-geaarde productiefaciliteiten of op het materiaal zelf.
Bij een relatieve vochtigheid van 50% - 55% hoopt vochtige lucht zich sterker op ionen op, waardoor ze zwaarder en onbeweeglijker worden in het elektrische veld. De geleidbaarheid van de lucht en
het materiaaloppervlak neemt dan toe zodat elektrische ladingen worden afgevoerd, wat de vorming van potentiaalverschillen voorkomt.