Waarom is luchtbevochtiging in gebouwen en woningen belangrijk?

Waarom is luchtbevochtiging in gebouwen en woningen belangrijk?

Door te droge lucht (<40%) in onze gebouwen en woningen zijn wij vatbaarder voor griep infecties, voelen we ons niet behaaglijk met als gevolg dat we eerder ziek worden, we ons moe voelen, hoofdpijn hebben, slecht slapen en vele andere andere ongemakken ervaren, zoals bijvoorbeeld allergieën. Een lage luchtvochtigheid veroorzaakt niet alleen lichamelijke ongemakken, maar heeft ook een negatieve invloed op de materialen en apparatuur in onze gebouwen. Waarom is dat?

Ramen en deuren openen, helpt NIET om de luchtvochtigheid te verhogen!

In de winterperiode (stookseizoen) verwarmen wij onze gebouwen en woningen met als direct gevolg dat de luchtvochtigheid afneemt en de eerder genoemde ongemakken ontstaan. Een groot misverstand is dat veel mensen denken dat extra ventileren of het openen van ramen en deuren dan de oplossing is. Echter als de binnentemperatuur door de verwarming op de gewenste temperatuur gehandhaafd blijft, zal de luchtvochtigheid zeker niet toenemen. Met als gevolg dat de lucht te droog blijft en dat dit problemen voor uw gezondheid en voor de materialen in het interieur zal veroorzaken.

De onjuiste luchtvochtigheid bij ventileren

Het openen van een raam of extra ventileren kan de relatieve luchtvochtigheid bij gelijkblijvende binnentemperatuur niet verhogen, zelfs niet als de luchtvochtigheid buiten hoger is.

De juiste luchtvochtigheid door luchtbevochtiger

Relatieve luchtvochtigheid is namelijk gerelateerd aan de temperatuur. Alleen met een luchtbevochtiger kunt u de relatieve luchtvochtigheid verhogen.

Ook in de zomerperiode waarin wij onze gebouwen en woningen koelen met airco systemen wordt de lucht te droog omdat koelsystemen luchtvochtigheid aan de lucht onttrekken. Denk hierbij aan het effect dat u in uw auto de de airco gebruikt om de beslagen ramen te drogen.

Welke problemen worden veroorzaakt door een te droge lucht / lage luchtvochtigheid (<40%)?

We worden eerder ziek en voelen ons onbehaaglijk

Te droge lucht zorgt ervoor dat er lichamelijke problemen optreden die u misschien niet direct aan de vochtigheid associeert. Immers is luchtvochtigheid niet direct te zien en enkel te meten met een Hygrometer. Door de te droge lucht drogen uw slijmvliezen uit, wat ervoor zorgt dat virussen en bacteriën niet meer door deze slijmvliezen worden afgevangen en deze zo vrij toegang krijgen tot onze longen met als gevolg dat wij ziek worden. Blijf daarom alert op het gevoel van een droge keel, neus of ogen. Dit is een eerste signaal dat de luchtvochtigheid in uw omgeving te droog is.

Materialen drogen uit met als gevolg scheuren, kieren, vervorming en haperende apparatuur

Houten en andere vocht absorberende materialen reageren op schommelingen in de luchtvochtigheid. Het fenomeen 'werken' van hout kent iedereen wel. Bij een lage luchtvochtigheid ontstaan hierdoor scheurtjes, kieren en vervorming bij vloeren en meubels. Ook kunststukken hebben te lijden onder een te lage luchtvochtigheid, waardoor het materiaal, vernis en verf gaat barsten. Eveneens zullen muziekinstrumenten en (geluids-) apparatuur aan kwaliteit inboeten of slechter gaan werken. Uw kostbare spullen en apparatuur kunt u gemakkelijk beschermen door de luchtvochtigheid (40-60%) op niveau te houden.

Meer weten over wat luchtbevochtiging kan betekenen voor u? Lees de punten hieronder!


Waarom is luchtbevochtiging belangrijk voor uw gezondheid?

Virus en bacterie verspreiding

Tegen bacteriën en virusverspreiding

In het optimale bereik van 40 tot 60% relatieve vochtigheid krimpen aerosolen zodanig dat de zoutconcentratie in de aerosolkern toeneemt. Hierdoor worden de daarin aanwezige kiemen en micro-organismen uitgeschakeld.

Bescherming afweersysteem

Bescherming voor het afweersysteem

Bij een lage relatieve vochtigheid drogen slijmvliezen uit en voorkomt dat de trilharen bewegen. Hierdoor kunnen virussen en ziektekiemen niet meer weggevoerd worden uit het lichaam.

Allergieën

Wat gebeurd er bij niezen of hoesten?

Druppels (aerosolen) verspreiden zich over een groot gebied en blijven lang besmettelijk, vooral in droge lucht. Deze verspreiding neemt af met een optimale luchtvochtigheid tussen de 40 en 60%.


Luchtbevochtiging voor een goed gevoel

slaap

Luchtvochtigheid heeft invloed op uw slaap

Actieve luchtbevochtiging in uw huis heeft een positieve invloed op de kwaliteit van uw slaap en helpt u de dag goed te beginnen. U slaapt rustiger met een ideaal binnenklimaat in uw slaapkamer - zonder kriebel in uw keel of overmatig snurken.

stof

Stofdeeltjes en pollen in de lucht hebben effect allergieën en gezondheid

Huisstof is de meest voorkomende oorzaak van allergische reacties in de vorm van niezen, oogirritatie, astma en dergelijke. U kunt deze symptomen tot een veel comfortabeler niveau verminderen met de juiste luchtvochtigheid in huis.

onbehaaglijk

Te lage luchtvochtigheid leidt tot koud / onbehaaglijk gevoel

De steeds hogere gewenste ruimtetemperaturen in onze gebouwen resulteren in een steeds lagere luchtvochtigheid. Dit is niet alleen slecht voor onze gezondheid, maar leidt ook tot een gevoel van “koude / onbehagen”, waardoor de ruimtetemperatuur vaak nog verder wordt verhoogd. Dit maakt de de lucht nog droger met alle gevolgen.


Luchtbevochtiging voor materialen

instrumenten

Instrumenten

Bij droge lucht kunnen instrumenten vervormen, met als gevolg dat een instrument niet meer behoorlijk kan worden bespeeld. Bij (geluids-) apparatuur kan kwaliteitsverlies optreden. Als u deze bezittingen in optimale conditie wilt houden, dan is een goede luchtvochtigheid essentieel.

uitdroging

Tegen uitdrogen van gevoelige materialen

Voor meubelen en vloeren die van hout zijn gemaakt brengt droge lucht allerlei problemen met zich mee. Het 'werken' van hout is bekend bij veel mensen.  Scheuren of wijken van delen van een vloer kan veel kosten met zich mee brengen. Maar ook planten/bloemen verouderen sneller.

kunst

Behouden van uw kunststukken

Voor kunstwerken kunnen materialen zoals de primer, barrière, verf en beschermende lagen zetten uit of krimpen wanneer de temperatuur of luchtvochtigheid verandert. Deze processen belasten de verfmaterialen en deze kunnen bij langdurige blootstelling aan droge lucht beschadigen.


Wat is relatieve luchtvochtigheid?

Relatieve luchtvochtigheid is een verhouding die aangeeft hoeveel waterdamp de lucht bevat ten opzichte wat er maximaal in de lucht kan zitten. Bijvoorbeeld: bij 50% bevat de lucht de helft van de maximale waterdamp. Een relatieve luchtvochtigheid van 40 tot 60% is de ideale range voor onze gezondheid. Meer informatie: wikipedia

Wat maakt 40 tot 60% de juiste luchtvochtigheid?

40 tot 60% luchtvochtigheid heeft u het minste last van verschillende omgevings-invloeden zoals u kunt zien in het Sterling diagram:

Sterling Diagram

Krijg ik geen schimmelvorming of hygiëne problemen bij luchtbevochtiging?

Wanneer de luchtvochtigheid in de ruimte tussen de 40 en 60% wordt gehouden is dit geen probleem. De systemen van Condair werken ook volgens alle hygiëne voorschriften en elimineren deze problemen door verschillende technieken.

Heeft uw ruimte te hoge luchtvochtigheid? Dan kunt u ook kiezen voor een luchtontvochtiger om de gewenste luchtvochtigheid te bereiken.

Meer diepgang en achtergrond? Lees de wetenschappelijke studies over luchtbevochtiging.

Klik hier

Waar u misschien ook in geïnteresseerd bent...