Luchtbevochting binnen belangrijk

Is luchtbevochtiging binnen belangrijk? Waarom heb ik luchtbevochtiging nodig?

Door te droge lucht voelen mensen zich binnen niet behaaglijk. Waarom is dat?
Men voelt zich moe, heeft problemen met slapen, hoofdpijn of andere ongemakken.
Maar niet enkel lichamelijke ongemakken worden beïnvloedt, ook de materialen om u heen hebben balans nodig in luchtvochtigheid.

Ramen en deuren openen voor ventilatie

In de winterperiode (stookseizoen) wordt door verwarming de lucht droger gestookt. Bij nieuwe woningen en kantoren is de isolatie zo goed, dat de relatieve vochtigheid erg laag is. Veel mensen denken dat ventileren dan de oplossing is. Maar bij lage temperaturen is de buitenlucht erg droog. Door deze koude lucht te verwarmen zet de lucht uit en blijft er procentueel minder vocht over in deze lucht. Hierdoor blijft er droge lucht over en dat brengt problemen met zich mee voor uw gezondheid en de materialen om u heen.

De onjuiste luchtvochtigheid bij ventileren

Het openen van een raam of extra ventileren kan de relatieve luchtvochtigheid bij gelijkblijvende binnentemperatuur niet verhogen, zelfs niet als de luchtvochtigheid buiten hoger is.

De juiste luchtvochtigheid door luchtbevochtiger

Relatieve luchtvochtigheid is namelijk gerelateerd aan de temperatuur. Alleen met een luchtbevochtiger kunt u de relatieve luchtvochtigheid verhogen.

Maar ook in de zomerperiode zorgen bijvoorbeeld airco systemen dat de lucht erg uitdroogt. Denk maar aan uw auto waar de airco vaak gebruikt wordt om de beslagen ramen te drogen.

Welke problemen kunt u tegen komen?

Omringende droge lucht zorgt er voor dat er lichamelijke problemen optreden die u misschien niet direct aan de relatieve vochtigheid associeert. Immers is luchtvochtigheid niet direct te zien en enkel te meten met een Hygrometer. Slijmvliezen drogen uit, wat er voor kan zorgen dat virussen en bacteriën niet meer natuurlijk door deze slijmvliezen naar buiten worden gewerkt. U kent vast het gevoel van een droge keel, neus of ogen wel. Dit is een signaal dat de luchtvochtigheid in uw omgeving te droog kan zijn.

Houten materialen reageren op schommelingen in de luchtvochtigheid.
Het fenomeen 'werken' van hout kent men wel. Bij een lage luchtvochtigheid kunnen scheurtjes en kieren voorkomen bij bijvoorbeeld houten vloeren. Kunststukken, zoals vernis en verf van schilderijen, kunnen barsten vertonen bij lange blootstelling aan droge lucht. Instrumenten vervormen en (geluids-) apparatuur verliest kwaliteit. Dit komt de klank niet ten goede. Uw dierbare spullen kunt u gemakkelijk beschermen door de luchtvochtigheid op niveau te houden.

Meer weten over wat luchtbevochtiging kan betekenen voor u? Lees de punten hieronder!


Waarom is luchtbevochtiging belangrijk voor uw gezondheid?

Virus en bacterie verspreiding

Tegen bacteriën en virusverspreiding

In het optimale bereik van 40 tot 60% relatieve vochtigheid krimpen aerosolen zodanig dat de zoutconcentratie in de aerosolkern toeneemt. Hierdoor worden de daarin aanwezige kiemen en micro-organismen uitgeschakeld.

Bescherming afweersysteem

Bescherming voor het afweersysteem

Bij een lage relatieve vochtigheid drogen slijmvliezen uit en voorkomt dat de trilharen bewegen. Hierdoor kunnen virussen en ziektekiemen niet meer weggevoerd worden uit het lichaam.

Allergieën

Wat gebeurd er bij niezen of hoesten?

Druppels (aerosolen) verspreiden zich over een groot gebied en blijven lang besmettelijk, vooral in droge lucht. Deze verspreiding neemt af met een optimale luchtvochtigheid tussen de 40 en 60%.


Luchtbevochtiging voor een goed gevoel

slaap

Luchtvochtigheid heeft invloed op uw slaap

Actieve luchtbevochtiging in uw huis heeft een positieve invloed op de kwaliteit van uw slaap en helpt u de dag goed te beginnen. U slaapt rustiger met een ideaal binnenklimaat in uw slaapkamer - zonder kriebel in uw keel of overmatig snurken.

stof

Stofdeeltjes en pollen in de lucht hebben effect allergieën en gezondheid

Huisstof is de meest voorkomende oorzaak van allergische reacties in de vorm van niezen, oogirritatie, astma en dergelijke. U kunt deze symptomen tot een veel comfortabeler niveau verminderen met de juiste luchtvochtigheid in huis.

onbehaaglijk

Te lage luchtvochtigheid leidt tot koud / onbehaaglijk gevoel

De steeds hogere gewenste ruimtetemperaturen in onze gebouwen resulteren in een steeds lagere luchtvochtigheid. Dit is niet alleen slecht voor onze gezondheid, maar leidt ook tot een gevoel van “koude / onbehagen”, waardoor de ruimtetemperatuur vaak nog verder wordt verhoogd. Dit maakt de de lucht nog droger met alle gevolgen.


Luchtbevochtiging voor materialen

instrumenten

Instrumenten

Bij droge lucht kunnen instrumenten vervormen, met als gevolg dat een instrument niet meer behoorlijk kan worden bespeeld. Bij (geluids-) apparatuur kan kwaliteitsverlies optreden. Als u deze bezittingen in optimale conditie wilt houden, dan is een goede luchtvochtigheid essentieel.

uitdroging

Tegen uitdrogen van gevoelige materialen

Voor meubelen en vloeren die van hout zijn gemaakt brengt droge lucht allerlei problemen met zich mee. Het 'werken' van hout is bekend bij veel mensen.  Scheuren of wijken van delen van een vloer kan veel kosten met zich mee brengen. Maar ook planten/bloemen verouderen sneller.

kunst

Behouden van uw kunststukken

Voor kunstwerken kunnen materialen zoals de primer, barrière, verf en beschermende lagen zetten uit of krimpen wanneer de temperatuur of luchtvochtigheid verandert. Deze processen belasten de verfmaterialen en deze kunnen bij langdurige blootstelling aan droge lucht beschadigen.


Wat is relatieve luchtvochtigheid?

Relatieve luchtvochtigheid is een verhouding die aangeeft hoeveel waterdamp de lucht bevat ten opzichte wat er maximaal in de lucht kan zitten. Bijvoorbeeld: bij 50% bevat de lucht de helft van de maximale waterdamp. Een relatieve luchtvochtigheid van 40 tot 60% is de ideale range voor onze gezondheid. Meer informatie: wikipedia

Wat maakt 40 tot 60% de juiste luchtvochtigheid?

40 tot 60% luchtvochtigheid heeft u het minste last van verschillende omgevings-invloeden zoals u kunt zien in het Sterling diagram:

Sterling Diagram

Krijg ik geen schimmelvorming of hygiëne problemen bij luchtbevochtiging?

Wanneer de luchtvochtigheid in de ruimte tussen de 40 en 60% wordt gehouden is dit geen probleem. De systemen van Condair werken ook volgens alle hygiëne voorschriften en elimineren deze problemen door verschillende technieken.

Heeft uw ruimte te hoge luchtvochtigheid? Dan kunt u ook kiezen voor een luchtontvochtiger om de gewenste luchtvochtigheid te bereiken.

Meer diepgang en achtergrond? Lees de wetenschappelijke studies over luchtbevochtiging.

Klik hier

Waar u misschien ook in geïnteresseerd bent...