Bouwen aan een optimaal binnenklimaat

Recentelijk nieuws heeft het belang van ventileren aangekaart. Dit tegen de verspreiding van aerosolen waarin virussen zoals influenza en Corona (COVID-19) gemakkelijk zich door een gebouw of leefruimte kunnen verplaatsen. Verse lucht toevoer is daarom erg belangrijk. Het circuleren van 'gebruikte' lucht kan er voor zorgen dat aerosolen zich ophopen en u deze inademt.

Echter gaat men voorbij aan het feit dat het luchtvochtigheidsniveau hierbij erg belangrijk is. Wanneer de benodigde ventilatielucht in het najaar en winter (de droge en koude lucht) wordt verwarmd voor noodzakelijk comfort, is uw binnenklimaat veel te droog. Een Relatieve Vochtigheid van 20%-30% is daarbij geen uitzondering en veroorzaakt gezondheids- en productiviteitsproblemen.

Droge lucht is een risico voor uw gezondheid. Het gevolg is dat aerosolen verder zweven en daardoor gemakkelijker ingeademd kunnen worden. Een relatieve luchtvochtigheid tussen 40 en 60% is daarom van essentieel belang.


Waarom een evenwichtige luchtvochtigheid een belangrijke bouwsteen is voor uw gezondheid:

Tegen bacteriën en virusverspreiding

In het optimale bereik van 40 tot 60% relatieve luchtvochtigheid krimpen aerosolen zodanig dat de zoutconcentratie in de aerosolkern toeneemt. Hierdoor worden de daarin aanwezige kiemen en micro-organismen uitgeschakeld.

Bescherming voor het afweersysteem

Bij een lage relatieve luchtvochtigheid drogen slijmvliezen uit en voorkomt dat de trilharen bewegen. Hierdoor kunnen virussen en ziektekiemen niet meer weggevoerd worden uit het lichaam

Wat gebeurd er bij niezen of hoesten?

Druppels (aerosolen) verspreiden zich over een groot gebied en blijven lang besmettelijk, vooral in droge lucht. Deze verspreiding neemt af met een optimale luchtvochtigheid tussen de 40 en 60%.

Terug naar het nieuws overzicht

Studies

Waar u misschien ook in geïnteresseerd bent...