Luchtbevochtiging en luchtontvochtiging voor bakkerijen

De juiste luchtvochtigheid in bakkerijen heeft veel invloed de productkwaliteit en effciëntie van het bakproces

In de bakprocessen speelt de luchtvochtigheid een belangrijke rol om de presentatie, kwaliteit en productie snelheid te verbeteren. Dit kan eenvoudig worden gerealiseerd met luchtbevochtiging of luchtontvochtiging. Condair kan u adviseren bij de juiste keuze gebaseerd op uw behoefte t.a.v. energieverbruik, hygiëne en investerings- onderhoudskosten. Zowel voor kleine (budget) als grote bakkerijen hebben wij de oplossing in huis.

Waardoor ontstaat droge lucht of drogen bakproducten uit?

In bakkerij is de binnentemperatuur bijna altijd hoger dan de buitentemperatuur, waardoor de relatieve vochtigheid binnen daalt. Dit effect wordt veroorzaakt doordat koude lucht minder vocht kan bevatten dan warme lucht. Het openen van ramen of deuren of extra ventileren heeft geen enkele invloed op de relatieve luchtvochtigheid binnen zolang als de binnentemperatuur hoger is dan de buitentemperatuur. De droge lucht zal vervolgens vocht onttrekken aan alle voedingsmiddelen, materialen, verpakkingen, personen en machines in de (opslag)ruimte, waardoor deze ook verder uitdrogen. Het gevolg is productie- en kwaliteitsverlies.

Luchtbevochtiging in bakkerijen

In de bakkerij industrie moeten bedrijven zorgen voor een hoge doorgangssnelheid, omdat brood en andere gebakken producten doorgaans een korte houdbaarheid hebben. Luchtbevochtiging zorgt ervoor dat; het bakproces sneller verloopt, de kwaliteit wordt verhoogd, de houdbaarheid wordt verlengd, afwerkingen en decoraties er beter uitzien en bij toepassing van adiabatische bevochtiging het werkcomfort aanzienlijk beter zal zijn door het verkoelende effect en de reductie van rondzwevend stof.

Luchtontvochtiging in bakkerijen

Aan het einde van een productie dag kan het zijn dat de lucht dan te vochtig is waardoor schimmelvorming zou kunnen ontstaan. Hiervoor kunnen luchtontvochtigers worden ingezet om dit te voorkomen.

Meer weten over directe ruimte luchtbevochtiging?

Klik hier!

Meer weten over luchtontvochtiging en luchtdrogers?

Klik hier!

Luchtbevochtiging in opslagruimtes en productiehallen

Te droge lucht komt ook voor in verwarmde opslagruimtes of productiehallen. Hierdoor zullen de levensmiddelen uitdrogen en hun kwaliteit en gewicht verliezen. De toepassing van luchtbevochtiging zorgt ervoor dat u minder materiaalverlies heeft en u meer kilo's kunt verkopen. Deze investering verdient zich daarom snel terug.

Uitdroging voorkomen met luchtbevochtiging

Hygiëne

Optimale relatieve luchtvochtigheid voor hygiëne en tegen derving

In sommige opslagruimtes en productiehallen ontstaat zoveel vocht dat dit kan leiden tot schimmels, bacteriëngroei of problemen bij het verpakken van de levensmiddelen. Luchtontvochtigers of luchtbevochtigers kunnen er dan voor zorgen dat de luchtvochtigheid in deze ruimtes binnen acceptabele condities blijft.

Uniforme temperatuur en constante relatieve vochtigheid zijn noodzakelijk om de hoge kwaliteit van de eindproducten te garanderen.


Luchtvochtiging reduceert zwevende stofdeeltjes

Het is niet algemeen bekend dat luchtbevochtiging en zeker luchtbevochtiging direct in de bakkerij het aantal in de lucht zwevende deeltjes aanzienlijk reduceert. Zwevende stofdeeltjes zorgen voor geïrriteerde luchtwegen, ogen, beschadigt (elektrische) apparatuur en reduceert de kwaliteit van uw product.


Voordelen luchtbevochtiging / luchtontvochtiging en Condair voor bakkerijen:

 • Hogere kwaliteit en minder product- en ingrediëntverlies / bederf, (het meel behoudt meer vocht en meer gewicht).
 • Efficiëntere productie

 • Minder (bloem)stof voorkomt allergieën en is beter voor de gezondheid van uw werknemers.

 • Oplossingen voor kleinere en grotere bakkerijen van budget tot premium oplossingen

 • Ook verhuur mogelijkheden voor korte (vanaf 1 week) en lange termijn (3- 10 jaar)

 • Full-service concept met levenslange garantie, waardoor u volledig ontzorgt bent en niet voor onverwachte kosten komt te staan

 • Zeer energiezuinige oplossingen met hygiëne garantie

 • 24/7 servicedienst met eigen technici


Referenties

 • Bakkerij, Haarlem

 • Bakkersland Bakkerijen, Spakenburg, Wateringen

 • Bakkerij Visser, Alphen a/d Rijn

 • Bakkerij Zwaneburg, Rotterdam

 • Bakkerij, Ridderkerk

 • Bakkerij Faber, Hoogeveen

 • Bakkerij Hostin, Den Haag

 • Verhoeven Bakkerij, Veldhoven

Wat u nog meer kan interesseren: