Perfect binnenklimaat bij archeologiecentrum Huis van Hilde

Huis van Hilde is een archeologiecentrum van de provincie Noord-Holland in Castricum. Het centrum is vernoemd naar een reconstructie van Hilde, het skelet van een jonge vrouw uit de vierde eeuw. Huis van Hilde ontstond doordat het oude depot van Provincie Noord Holland te klein werd, hierdoor is naar een nieuw depot gezocht en is het idee voor een expositieruimte geboren. Het archeologiecentrum vertelt het verhaal van de provincie Noord Holland aan de hand van archeologische vondsten, het gebouw is ontworpen in de bouwstijl van een stalboerderij uit de steentijd. 

In januari 2015 werd Huis van Hilde geopend, waarbij het centrum inmiddels jaarlijks zo’n 40.000 bezoekers ontvangt. 

Gevaarlijk droog
Tijdens de bouw werd in eerste instantie alleen voor bevochtiging in het depot gekozen, de depots zijn volledig klimaatgeregeld. Echter kwamen na de opening van het centrum problemen met de luchtvochtigheid in de expositieruimtes naar boven. Volgens Erwin Castricum, Officemanager Huis van Hilde, was het er, met name in de koele periodes, te droog. “Er ontstonden problemen met de kunstcollecties, kunst wordt onderling uitgewisseld en hiervoor is een verklaring nodig dat het klimaat op niveau is. Het bleek dat Huis van Hilde hier zonder luchtbevochtigingssysteem niet aan voldeed. Hierdoor ontstond een te groot risico voor schade aan de kunstobjecten. Soms was het met een luchtvochtigheid van 28% gevaarlijk droog.” 

Mooi en onopvallend 
Via installatiebedrijf Strukton kwam Huis van Hilde in contact met Condair. Doordat bevochtiging in de luchtbehandelingskast niet mogelijk was, moest direct in de ruimte adiabatisch (het vernevelen van water) bevochtigd worden. Draabe NanoFog bleek de ideale oplossing. Castricum: “Wij vonden het uiteraard belangrijk dat het systeem 100% hygiënisch is en bacterie-, kiem- en mineraalvrij, maar daarnaast wilden wij dat het systeem niet teveel opvalt en de bezoekers niet afleidt van de expositie. Het design van Draabe NanoFog is mooi en makkelijk te integreren in de ruimte, dit gaf voor ons de doorslag om voor Condair met hun product Draabe te kiezen.” Momenteel hangen er 26 vernevelaars door het hele pand, 22 in de expositieruimtes en 4 op kantoor. 

Volledig ontzorgd

Sinds begin 2017 is het adiabatische luchtbevochtigingssysteem in werking, na een droge zomer en winter heeft het zijn dienst al ruimschoots bewezen. Castricum: “Het klimaat bij Huis van Hilde is nu goed op orde. Ook medewerkers hebben minder last van brandende ogen en droge mond. We halen nu een luchtvochtigheid tussen de 45-55%. Bezoekers reageren ook positief, vaak valt het ze niet op maar als de luchtbevochtiging aanspringt hebben ze soms wel vragen. Wij leggen hen dan uit waarom we bevochtigen en dat dit geen kwaad kan.” Huis van Hilde wordt volledig ontzorgd door Condair met een hygiëne contract. Castricum: “Wij krijgen twee keer per jaar onderhoud en hebben er het volste vetrouwen in dat de werking van het systeem de kwaliteit van ons archeologiecentrum waarborgt.”

Terug naar het nieuwsoverzicht

Ander nieuws...