Impressie tekening Isala Meppel

Isala Meppel: Het eerste 'gasloze' ziekenhuis van Nederland

Sinds maart 2022 is het nieuwe Isala ziekenhuis in Meppel in gebruik genomen en per Juni 2022 officieel geopend door minister Kuijpers. Een mijlpaal, want het Isala in Meppel is het eerste ziekenhuis in Nederland wat volledig van het gas af is. Niet alleen het ziekenhuis zelf, maar ook de Revalidatie kliniek Noorderboog heeft geen gasaansluiting meer.

Duurzaamheid staat bij het Isala ziekenhuis hoog in het vaandel. Zo wordt een groot deel van de elektrische energie opgewekt door 400 zonnepanelen en de Warmte Koude Opslag (WKO) zorgt voor warmte en koeling op de momenten dat dit nodig is.


Ontwerp voor de bezoekers

Het uiterlijk van het gebouw met de natuurbruine gevels en ‘groene’ daken zorgt ervoor dat het gebouw naadloos opgaat in de omgeving. Het bijzondere ontwerp reflecteert de streek en het omliggende landschap. Het ‘innerlijk’ van het gebouw is duidelijk neergezet als een omgeving die de focus legt op de patiënt. Door het gebouw lopen is een hele ervaring met bewegende animaties geprojecteerd op de muren, blaadjes in vloeren van messing en vele andere natuurlijke elementen. Door QR codes te scannen kan men meer informatie krijgen over het omliggende natuurgebied.

De adiabatische luchtbevochtiger die volledig voldoet aan de wens voor verduurzaming

Bij de vraag voor een duurzame oplossing op het gebied van luchtbevochtiging was Condair al snel in beeld. De keuze voor een 100% hygiënische Condair DL hybride adiabatische bevochtiger past perfect in de wens naar een duurzame oplossing in zorgomgevingen. De lange levensduur van deze adiabatische bevochtiger viel ruimschoots binnen de selectie voor ‘Life Cycle Cost’, zoals gesteld bij dit project.

Werking Condair DL

Werking Condair DL in de praktijk

Doordat de Condair DL gebruik maakt van een lagedruk pomp en een gepatenteerde naverdampingssectie heeft hij het laagste elektrische - en waterverbruik van alle (adiabatische) luchtbevochtigers. Tevens zijn de operationele kosten van deze luchtbevochtiger de laagste in de markt. Samen zijn de lage energiekosten en lange levensduur daarom doorslaggevend voor een duurzame luchtbevochtigingsoplossing.

Zonnepanelen bij Isala Meppel. Bron: Isala.nl

Een prachtig nieuw ziekenhuis, ontworpen door Vakwerk Architecten in samenwerking met ingenieursbureau Deerns. Bron: Isala.nl


Condair DL doorsnede

Condair DL doorsnede

De 100% gecertificeerde hygiëne garantie geeft de zekerheid die werd gezocht

Het gepatenteerd hygiëne concept zorgt er voor dat deze adiabatische luchtbevochtiger als enige in de markt een hygiëne certificaat heeft verkregen. Dit certificaat, uitgegeven door het gerenommeerde SGS Fresenius instituut, garandeert 100% hygiëne zelfs in de zorgsector. Dit geeft zekerheid voor patiënten en medewerkers.

De veel besproken VDI 6022 norm waar andere fabrikanten mee schermen zegt alleen iets over de onderhouds- en inspectie maatregelen die men moet nemen bij adiabatische luchtbevochtiging, maar is op zichzelf geen certificering of kwaliteitsnorm van een product. Dat het unieke concept van de Condair DL de arbeidsintensieve VDI onderhoudsmaatregelen overbodig maakt scheelt aanzienlijk in de jaarlijkse kosten.Aerosolvrije ventilatielucht sluit legionella besmetting geheel uit

Bij de toegepaste adiabatische luchtbevochtiging van Condair komen er geen waterdruppels/aerosolen in de ventilatielucht, waardoor legionella besmetting volledig is uitgesloten. Dit wordt gegarandeerd door het gepatenteerde hygiëne concept van de Condair DL met haar lagedruk verneveling, keramische verdampingsplaten en het desinfectie systeem voor water en lucht.

Meer weten wat Condair voor u kan doen?

Neem dan contact op!


Ander Condair nieuws: