Koninklijke De Vries Scheepsbouw Makkum opende haar deuren in augustus 2005. Door de gunstige ligging aan het IJsselmeer biedt de werf de infrastructuur voor de bouw en transport van grote jachten. De scheepswerf is nu uitgebreid met een tweede dokhal van 122m lang en extra werkplaatsen. Dokhal Feadship

Binnen de scheepsbouw, het werken met verscheidene materialen en omstandigheden, is een constante luchtkwaliteit van groot belang om het productieproces en werkomstandigheden in optimale conditie te houden. Voor De Vries Scheepsbouw is in de productiehal en werkplaatsen de luchtbevochtiging van essentieel belang om de optimale relatieve luchtvochtigheid te kunnen garanderen. In de nieuw te bouwen dokhal was het direct een must om een betrouwbare luchtbevochtigingsinstallatie toe te passen.

Voor de nieuwe dokhal is net als in de bestaande dokhal gekozen voor de Condair ML FlexLine. Deze hogedruk ruimtebevochtiging is met name geschikt voor bevochtigen van grote hallen met intensieve bevochtiging.

Voor dit project zijn speciaal 200 unieke nozzles ontworpen en geproduceerd met een capaciteit van 4,5l/h per nozzle! Voor de werkplaatsen is gekozen voor 6 stuks ML Solo.

Adviesbureau Sijperda-Hardy te IJlst was dan ook de vakbekwame partij om dit project in goede banen te leiden. De jarenlange ervaring van projectleider Robert Zeinstra van meer dan 15 jaar, is dit dan ook toevertrouwd. Sijperd-Hardy heeft deze ervaring niet enkel in scheepsbouw maar ook utiliteit, fabrieken en bijvoorbeeld cleanrooms. Een veelzijdig adviesbureau met projecten door het hele land. “Vanwege de korte tijd is er snel geschakeld om dit project te realiseren. Condair was al bekend bij Sijperda-Hardy en bij De Vries in de andere werkplaatsen en de bestaande dokhal, hierdoor wilde De Vries graag weer samenwerken met Condair voor de luchtbevochtiging in de nieuwe dokhal. Dit is vanaf de ontwerpfase goed gegaan en hebben wij de communicatie en contact met Condair over de luchtbevochtiging als zeer prettig ervaren”. 

Installatiebedrijf ITBB in Groningen ervaart dit ook in hun contact met Condair: “De communicatie en overleggen waren duidelijk en snel. De planning was bij dit project ook een belangrijk aspect om alles in goede banen te leiden” aldus projectmanager Rob Bontekoe. ITBB, met twee decennia ervaring in o.a. industrie, woningbouw en utiliteit heeft dan ook een lange historie met projecten door het hele land. “Het was een omvangrijk project, met een ponton om kranen op te zetten in de dokhal. Er werd op grote hoogte gewerkt van meer dan 30 meter, ook voor de luchtbevochtiging installatie. Om de werkzaamheden uit te voeren zoals de installatie van de luchtbevochtiging is een goede afstemming nodig om elkaar niet in de weg te lopen. Uitvoerder Hendrik Bekkema heeft dit in goede banen geleid. De samenwerking ging vlekkeloos.”

De Condair luchtbevochtiging is in de dokhal verdeelt over drie zones. Zo is er een goede afstemming mogelijk met de Condair ML om de relatieve luchtvochtigheid op een constant niveau te houden. “Het is zeer belangrijk om een constante relatieve luchtvochtigheid te behouden rond de 50 en 60% in de dokhal” aldus Jouke Steenstra van de Vries Scheepsbouw. “De betrouwbaarheid en ervaring met Condair luchtbevochtigers in de bestaande dokhal en werkplaatsen was dan ook doorslaggevend om wederom voor Condair te gaan. Wat goed is, is goed.” Het klimaat in de ruimten is zeer belangrijk bij het verwerken van hout en het spuitwerk. Bij een te lage luchtvochtigheid kan het spuitwerk niet doorgaan wat direct voor kosten zorgt bij de Vries. “Het contact met Condair met het ontwerp en gedurende het traject verliep snel en soepel. Er wordt altijd snel gereageerd binnen het bedrijf om tot de juiste oplossing te komen.”

Samenwerkende partijen

De Vries Scheepsbouw

De Vries Scheepsbouw Makkum opende haar deuren in augustus 2005. Door de gunstige ligging aan het IJsselmeer biedt de werf de infrastructuur voor de bouw en transport van grote jachten. Met de ervaring en passie van de familie De Vries levert ook De Vries Scheepsbouw Makkum voor een selecte internationale klantenkring exclusieve droomjachten onder de merknaam Feadship. Custom-built tot in perfectie.

Sijperda-Hardy Adviesbureau

Sijperda-Hardy is een volledig zelfstandig en onafhankelijk adviesbureau. Een "full service" partner: ±20 medewerkers met een unieke combinatie van expertises. Sijperda-Hardy biedt totaal advies in de volgende disciplines: Elektrotechnische installaties, Werktuigkundige installaties, Bouwfysica en Brandveiligheid.

ITBB Groningen

ITBB de allround technische dienstverlener, gespecialiseerd in de sectoren utiliteit, industrie, overheid, zorg en woningbouw. ITBB onderscheidt zich door verder te kijken dan techniek.
Door te focussen op de optimalisering van werkprocessen, het ontwikkelen van synergievoordelen en daarmee aan opdrachtgevers een extra toegevoegde waarde te bieden.

Project details:

Dokhal:

126.000m3

Werkplaatsen:

10.000m3

Bevochtiging:

1.000kg/h

FlexLine

300 meter


Meer weten over de Condair ML Flex?

Klik hier!Ander nieuws: