Het RIVM bevestigt verband COVID-19 en luchtvochtigheid

Optimale luchtvochtigheid helpt de kans op verspreiding COVID-19 te verkleinen

Recentelijk heeft het RIVM nieuwe informatie op hun website verstrekt over het ventileren voor een gezond en prettig binnenklimaat. Dit om de overdracht van luchtweginfecties te beperken.

Maar ook de luchtvochtigheid komt aan bod in het advies van het RIVM op deze pagina (zie bronvermelding onderaan dit artikel).
Zo word er aangegeven dat een goede balans in luchtvochtigheid kan helpen om de kans op verspreiding van COVID-19 te verkleinen.

Hierin wordt ook de winterperiode (droge lucht) aangehaald, om aan te geven dat het binnenshuis erg droog kan worden. Het advies is dan ook om de luchtvochtigheid binnenshuis tussen de 40 en 60% te houden. Toch kunt u ook droge lucht in de zomerperiode ervaren. Airco systemen zorgen er ook voor dat de luchtvochtigheid lager wordt. Denkt u maar eens aan de airco aanzetten in uw auto wanneer de autoruiten vochtig zijn. Dit veroorzaakt droge lucht, ook als u dit vertaalt naar de airco die in uw leef- of werkomgeving aan staat.

Onwaarheden

Helaas worden er ook een aantal onwaarheden worden aangehaald die niet erg veel nut hebben of praktisch zijn. De was drogen in huis beperkt zicht tot een kleine omgeving rondom uw wasrek en kan natuurlijk niet in kantoren. U ziet uw werknemers al aan komen met de wasmand. Maar u begrijpt dat dit niet de oplossing is in uw omgeving.

Meer planten in huis zullen bijvoorbeeld weinig impact hebben op de luchtvochtigheid in huis. De DGUV-gids 'Klima im Büro' (Klimaat op kantoor) bevat een voorbeeld met een ontnuchterend resultaat: planten helpen slechts in zeldzame gevallen om de luchtvochtigheid in een ruimte significant te verbeteren, zoals u hieronder kunt lezen:

Kunnen planten de luchtvochtigheid verhogen?

Er worden vaak pogingen gedaan op kantoorwerkplekken om de luchtvochtigheid te verhogen met planten, als alternatief voor gecontroleerde luchtbevochtiging. Maar is zo’n aanpak echt nuttig en effectief?

Wanneer buitenlucht (–4 °C, 50% relatieve vochtigheid) een ruimte van 20 m² (22 °C, 50% relatieve vochtigheid) binnenstroomt met een luchtuitwisseling van 0,5 per uur, wordt de luchtvochtigheid in de ruimte na een uur teruggebracht tot 29%.

Om de vorige ruimtevochtigheid van 50% te behouden, moet de binnenlucht worden bevochtigd met 230 g water per uur. Normale kantoorplanten kunnen een verdampingssnelheid bereiken van ongeveer 10 g per m² bladoppervlakte per uur bereiken. Daarom zou in dit voorbeeld een groot aantal planten met een totale bladoppervlakte van 23 m² nodig zijn om de oorspronkelijke luchtvochtigheid van 50% in het kantoor te herstellen.

Het kantoor zou een jungle worden. Een gezonde luchtvochtigheid in de ruimte kan veel gemakkelijker en veiliger worden bereikt met actieve bevochtigingssystemen.

Zonder planten
Met planten

Om 230 g water per uur aan de kamerlucht te leveren,
zouden 16 planten nodig zijn.

Maar wat is dan de oplossing?

Uiteindelijk is actieve luchtbevochtiging de enige manier om uw leef- of werkruimte te voorzien van optimale luchtvochtigheid. Condair kan u adviseren bij de juiste keuze van luchtbevochtiging gebaseerd op uw behoefte t.a.v. energieverbruik, hygiëne en investerings- onderhoudskosten. Zowel voor kleine (budget) als grote productieomgevingen hebben wij de oplossing in huis.

Wilt u vrijblijvend advies voor een oplossing op maat?

Klik dan hier!

Bron: RIVM-  https://www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/ventilatie


Terug naar het nieuws overzicht

Waar u misschien ook in geïnteresseerd bent...