Optimale luchtvochtigheid –tevreden medewerkers

SBS Broadcasting B.V., kortweg SBS, is een fullmedia bedrijf met vier Nederlandse commerciële televisiezenders (SBS6, Net5, Veronica en SBS9) en een online Video On Demand-platform (KIJK). Daarnaast maken ook SBS Productions (producent van o.a. Hart van Nederland en Shownieuws) en Veronica Uitgeverij (Veronica Magazine en Totaal TV) onderdeel uit van de organisatie. SBS is sinds de oprichting in 1995 uitgegroeid tot een van de drie grootste aanbieders van televisie in Nederland. Inmiddels telt het bedrijf zo’n 500 werknemers, die gezamenlijk een sterke onderneming vormen. Sinds 2014 zorgt een innovatieve direct-ruimteluchtbevochtiging voor een gezond en verkwikkend binnenklimaat.

Sinds 2001 heeft het fullmedia bedrijf zijn hoofdkantoor gevestigd in twee kantoortorens op het Rietlandpark in het oosten van Amsterdam. Hier zijn behalve de administratie en kantoren ook de opnamestudio’s, regiekamers en datacentra ondergebracht. Het binnenklimaat van deze twee gebouwen wordt geregeld via een luchtbehandelingssysteem. Tot 2014 werd er in elke luchtbehandelingskast stoombevochtiging toegepast.

Stoomluchtbevochtiging 
Elk jaar daalde de tevredenheid over de geïnstalleerde stoombevochtigers, vertelt Hans Plaat, die voor het adviesbureau BerkhofBoerboom werkt en de klant SBS al vele jaren op het gebied van gebouwentechniek adviseert: "De bestaande installatie met een erg hoog energieverbruik was niet in staat om het gehele jaar een consequente optimale luchtvochtigheid te waarborgen. Bovendien waren er vele reparaties, wat lange stilstandtijden tot gevolg had", herinnert Hans Plaat zich. Een ander probleem was dat de bestaande installatie niet gelijktijdig met de koeling in bedrijf kon zijn. In verband met het gebruik van het gebouw is de koeling leidend. Met name in het voor- en najaar moest de stoombevochtiging worden uitgeschakeld om de benodigde koeling te behalen. Hierdoor daalde de relatieve luchtvochtigheid tot onder de 20 procent met nadelige gevolgen voor de medewerkers en het systeem, zegt Koen van den Donk, Hoofd Algemene Zaken bij SBS: "We kregen van onze collega's steeds meer klachten over brandende ogen, keelpijn, hoofdpijn en droge slijmvliezen. Voorts ontstond er in de serverruimten een verhoogd risico op schade door elektrostatische ontladingen veroorzaakt door een te droge lucht." Samen met de eigenaar van de gebouwen werd er begin 2014 besloten om de bestaande stoombevochtiging stil te leggen en naar een alternatief te zoeken om de lucht in alle twee SBS-gebouwen te bevochtigen.

Lagere kosten en hogere prestaties
Bij de evaluatie van de alternatieve luchtbevochtigingssystemen waren er voor Hans Plaat drie criteria waaraan het nieuwe systeem beslist moest voldoen: zorgen voor een optimale luchtvochtigheid in het hele jaar, aanzienlijk lagere energiekosten, en minder onderhoud en reparaties. Dit vergelijkend onderzoek leidde uiteindelijk tot de keus voor directe ruimteluchtbevochtiging van DRAABE. Vanaf september 2014 zijn er bij SBS in totaal 178 NanoFog Evolution luchtbevochtigers in gebruik. Deze kleine apparaten zijn gedecentraliseerd direct in de te bevochtigen ruimten geïnstalleerd. Digitaal gestuurde luchtbevochtigers vernevelen naar behoefte een nauwelijks zichtbare, microfijne nevel. Door deze zeer fijne verneveling wordt een snelle en directe absorptie van vocht in de lucht gewaarborgd zonder druppelvorming en zonder het risico van condensvorming op oppervlakken. Bovendien ontstaat er een aangenaam effect van verkwikkende frisheid van de omgevingslucht. De speciale, slechts vingerdikke hogedrukslangen zijn in het verlaagde plafond geïnstalleerd. Deze brengen het reine water van de centrale waterzuivering (omgekeerde osmose) direct naar de luchtbevochtigers. De luchtbevochtigers worden aangestuurd door digitale hygrostaten die de bevochtiging alleen inschakelen wanneer de relatieve luchtvochtigheid onder de 40 procent daalt. Het water wordt voordat het bij de luchtbevochtigers komt, gedemineraliseerd, gereinigd en gesteriliseerd. De werking van het luchtbevochtigingsysteem is voor de klant onderhoudsvrij. De DRAABE Pur systemen worden gehuurd in het DRAABE full-service pakket waarin alle onderhoudstaken, reserveonderdelen en service zijn inbegrepen. Daarvoor ontvangt SBS om de zes maanden volledig onderhouden en gereinigde vervangingscontainers. De waterzuivering- en hogedrukpompsystemen worden naar DRAABE Service teruggestuurd. Daar worden de systemen gedemonteerd, gereinigd, gedesinfecteerd en onderhouden. Hiermee is het hele systeem up-to-date en wordt de hygiëne en vlekkeloze werking van het hele luchtbevochtigingssysteem gewaarborgd. De hoge veiligheid van het systeem wordt ook voor de buitenwereld onderstreept door het keurmerk ‘Geoptimaliseerde luchtbevochtiging' toegekend door de Duitse wettelijke ongevallenverzekering (DGUV) en door de certificering conform VDI 6022 blad 6.

Tevreden medewerkers
Nu de nieuwe direct-ruimteluchtbevochtiging een jaar in bedrijf is, zijn de ervaringen zeer positief. "Het DRAABE-systeem doet precies wat het moet doen: we hebben nu in beide torens het gehele jaar door een constante optimale luchtvochtigheid van 40 procent en dit met lagere energie- en onderhoudskosten. Volgens onze berekeningen verdient de investering zich in 4 à 5 jaar terug. Het allerbelangrijkste is echter dat vanuit het perspectief van de gebruikers van de torens de tevredenheid over het binnenklimaat sterk is verbeterd. "Dit is altijd mijn prioriteit geweest", vat Hans Plaat tevreden samen. Ook Koen van den Donk is hiervan overtuigd: "Een optimaal en stabiel binnenklimaat is een cruciale factor voor tevredenheid en efficiëntie op het kantoor. We hebben geen klachten meer over te droge lucht. Dit is goed voor onze medewerkers en het zal Facility management in de toekomst een hoop werk besparen."

Terug naar het nieuwsoverzicht 
SBS luchtbevochtiging

SBS kantoor luchtbevochtiging

SBS luchtbevochtiging

Ander nieuws: