‘Effect van droge lucht op medewerkers RAI is enorm’
Binnen het Elicium Centre van RAI Amsterdam hebben ze een ander gespreksonderwerp moeten kiezen bij het koffieapparaat. De klachten over droge lucht, prikkende ogen, hoofdpijn en droge handen zijn verdwenen. Door de lucht te bevochtigen met bacterie- en kiemvrij water, is een gezonde kantooromgeving gecreëerd.
RAI Amsterdam is internationaal een vermaard congrescentrum. De groei van de organisatie is onder meer zichtbaar in het Elicium Centre dat centraal op het beursterrein oprijst. Een in 2009 gebouwd kantoorgebouw. Terugkijkend op de bouw zegt technisch manager Christian Sueters: "Het is toen gebouwd als het groenste en duurzaamste gebouw van dat moment. Met veel aandacht voor klimaatbeheersing. Het is een 'gesloten doos'." Er wordt voor verse lucht, lucht van buiten het gebouw ingepompt, desgewenst verwarmd of gekoeld en weer naar buiten geleid. Bewust werd bij de bouw niet gekozen voor luchtbevochtiging. Sueters: "Een van de redenen was dat we huiverig waren voor infecties. We zijn een bedrijf waar veel internationale gasten komen. Het risico op infecties kan groot zijn. Andere landen hebben andere maatstaven. Klimaatkasten en systemen zijn soms gevoelig voor schimmels, kiemen en bacteriën, en dat risico vonden we gewoon te groot."
Geen raam open
Toch kwamen er naar verloop van tijd klachten. In het Elicium-gebouw kunnen geen ramen open worden gezet, en dus was er de beleving van mensen dat er te weinig frisse lucht was. Er kwamen klachten over droge lucht, prikkende ogen, veel hoofdpijn en droge handen. Sueters: "Er gaat een geweldig effect uit van luchtvochtigheid. Het is heel lastig om het direct te vertalen naar verzuim, maar het effect is groot. In medewerkerstevredenheidsonderzoeken was het een behoorlijk issue. Ook via de OR werd het probleem aangekaart. Dus vonden we als organisatie dat we er iets aan moesten doen. Medewerkers waren inmiddels ook al zelf met metertjes in de weer geweest om hun gelijk aan te tonen dat de luchtvochtigheid niet oké was."
Alternatieven
Om het probleem op te lossen, onderzocht RAI Amsterdam een aantal alternatieven en kwam uiteindelijk bij Draabe/Condair uit. Op de zesde t/m negende verdieping van het Elicium werd in de gangpaden een systeem van luchtbevochtigers geïnstalleerd waarbij gezuiverd rein water via verneveling de ruimte in wordt gespoten. Klinkt gek misschien dat er water(damp) het kantoor in komt, maar voordat de nevel neer kan slaan, is het al door de ruimte opgenomen. Papier en apparatuur hebben er dus geen last van. Sueters: "Het systeem zorgt ervoor dat er nu een luchtvochtigheid is van minimaal veertig procent, een minimum voor goede gezondheid en welzijn. Als de luchtvochtigheid onder dat percentage komt, treedt het systeem vanzelf in werking." De verbouwing ging geruisloos omdat het systeem makkelijk in het plafond te verwerken is. Wel waren er wat inregelmomenten. Sueters: "In het begin was het hier soms een tropische 'vlindertuin' omdat de luchtvochtigheid doorschoot. En zoveel mensen, zoveel wensen. Het kost even om het iedereen naar de zin te maken." De keuze voor Draabe/ Condair kon worden gemaakt omdat het risico van een eventuele bacteriële infectie, de reden waarom aanvankelijk geen luchtbevochtiging was geïnstalleerd bij de nieuwbouw, weggenomen werd door de leverancier. Sueters: "We zijn ervan overtuigd geraakt dat het systeem voor een compleet schone, bacterievrije ruimte klimaat zorgt."
Tevreden
Het systeem draait inmiddels al even. Tijdens de introductie werden onder meer flyers verspreid over de gemaakte keuze, 100% hygiëne en de werking van het nieuwe systeem. Wat zijn de ervaringen van Sueters nu? "Ik hoor geen klachten meer. In het begin moet iedereen even wennen, maar er is nu louter positieve feedback. Het is 'gewoon' geworden dat er verneveld wordt, al houden medewerkers het klimaat nog wel in de gaten. Pas nog kregen we een vraag waarom het systeem aansloeg terwijl de luchtvochtigheid prima was. Bleek dat het systeem soms begint te draaien omdat het te lang heeft stilgestaan. Opdat het luchtbevochtigingssysteem zuiver en rein blijft. Er is een grote tevredenheid." Bij de medewerkers en ook bij de technische dienst zelf tevredenheid, omdat ze geen omkijken meer naar het systeem hebben. Sueters: "We laten ons ontzorgen door Draabe/Condair. We hebben het onderhoud eerst zelf gedaan, maar dan moet je toch in de gaten houden hoe de zoutvoorraad is, of er genoeg gas (CO² voor mineraal vrije bevochtiging) in de flessen zit. En als er een update in het systeem is, als richtlijnen en regels bijvoorbeeld veranderen, wordt dat ook geregeld. We hebben nu een full-service onderhoudscontract met hygiëne onderhoud zodat we niets meer hoeven te doen." RAI Amsterdam heeft al veel awards gewonnen voor zowel duurzaam en groen beleid. Sueters: "We willen first class zijn in groen, duurzaamheid en welzijn. Daar past een goed intern klimaat met tevreden medewerkers bij. Uiteindelijk draait goed werkgeverschap om gezondheid van je medewerkers. En luchtbevochtiging helpt aantoonbaar bij een beter welzijn op de werkvloer." Bij het koffieapparaat gaan de gesprekken inmiddels over andere zaken…