Banner DA 450 EX ombouw

Ex-Machinery – Condair DA 450 modificatie voor explosieveilige omgeving.

Ex-Machinery in Ridderkerk modificeert al 16 jaar apparatuur van toonaangevende fabrikanten naar Explosieveilige apparatuur, vanzelfsprekend met behoud van de state of the art eigenschappen van het origineel. Deze gemodificeerde apparatuur wordt geleverd aan internationale opdrachtgevers. Hierdoor zijn de apparaten volledig aangepast naar de toepassing en locatie waar deze gebruikt wordt, met in acht name van de Europese ATEX richtlijnen.

ATEX staat voor de Franse benaming ATmosphères EXplosibles en wordt gebruikt als benaming voor Europese richtlijnen op het gebied van explosiegevaar onder atmosferische omstandigheden. Ex-Machinery heeft alle expertise in eigen huis om wereldwijd ATEX oplossingen aan te bieden voor vrijwel elke omgeving of toepassing.


Condair luchtontvochtiger DA 450

Een grote internationale opdrachtgever kwam bij Ex-Machinery terecht met de vraag om een explosieveilige luchtontvochtiger aan te bieden. Na een onderzoek tussen diverse fabrikanten koos Ex-Machinery voor de Condair DA. Deze ontvochtiger van Condair was het meest geschikt om te modificeren voor de gevraagde ATEX omgeving: “Niet alle apparatuur is zomaar te modificeren, het is belangrijk dat componenten al in potentie geschikt zijn,aangepast of vervangen kunnen worden voor de explosieveilige toepassing” aldus Ir. Gido van Tienhoven van Ex-Machinery. De Condair DA luchtontvochtiging voldeed volledig aan deze voorwaarden. “In de verkennende gesprekken met Condair waren zij zeer behulpzaam en gaven zij blijk van hun deskundigheid door ons de juiste informatie te verstrekken middels foto’s, tekeningen en aanvullende technische details, zodat wij een inschatting konden maken of het mogelijk was hun ontvochtiger explosieveilig te maken. Het bleek al snel dat de Condair DA-450 na een modificatie door ons volledig zou kunnen voldoen aan de specificaties voor de toepassing van onze opdrachtgever.

Hoe te voldoen aan de eisen voor een explosieveilige omgeving?

Om aan de eisen van een explosieveilige omgeving te voldoen wordt er eerst een ‘ontstekingsanalyse’ van de luchtontvochtiger gedaan. De officiële term hiervoor is IHA (Ignition Hazard Analysis). Dit is het uitgangspunt voor de modificatie van de apparatuur die moet voldoen aan de veiligheidseisen van de opdrachtgever én de ATEX richtlijnen.

De in potentie explosie veroorzakende ‘ontstekingsbronnen’ zoals ventilatoren, en motoren worden aangepast om binnen te veiligheidseisen te blijven, ook het limiteren van de temperatuur van de verwarmingselementen is essentieel om mogelijke explosies te voorkomen. Hierbij spreken we over de zogeheten ‘intrisieke veiligheid’. Bij apparatuur die intrinsiek veilig is ontworpen, worden zowel spanning als stroom zodanig begrenst dat de energie van een eventueel optredende vonk ook in een explosiegevaarlijke omgeving veilig is.

Condair DA 450

De Condair DA 450 in zijn 'normale' staat

De 'Explosieveilige' DA 450

De 'Explosieveilige' DA 450, naar specificatie van opdrachtgever en ATEX richtlijnen


Aanpassingen aan de Condair DA

Verder zijn bij de luchtontvochtiger van Condair relais en andere ontstekingsbronnen vervangen of aangepast, is de werkingstemperatuur gelimiteerd en is ook de behuizing aangepast om te voldoen aan de bestendigheid van een impact (7 Joule). Hierdoor is de veiligheid bij een impact van buitenaf ook gegarandeerd.

Alle technische specificaties, metingen en onderzoeksresultaten worden compleet met de tekeningen en toetsingen aan de gestelde normen in het constructiedossier van Ex-Machinery gearchiveerd. De originele handleiding van de fabrikant wordt aangepast conform de uitgevoerde modificaties om daarmee de gebruiker duidelijke instructie mee te geven hoe de apparatuur veilig gebruikt kan worden.


Certificeringen

In de ATEX certificering wordt omschreven welke elektrische componenten in de apparatuur zitten en aan welke Ex classificatie wordt voldaan. Zodoende is de EU Conformiteitsverklaring: ‘Declaration of EU conformity’ voor de ATEX richtlijnen het bewijs dat de apparatuur geschikt is voor de gestelde eisen.

De Condair DA 450 is na de modificatie, conform de gestelde eisen, daardoor ‘explosieveilige’ apparatuur geworden welke in de omgeving van de opdrachtgever veilig gebruikt kan worden. Uiteraard zijn explosieveilige eisen per opdrachtgever, locatie, toepassing en omgeving verschillend, maar daar kan de expert Ex-Machinery opdrachtgevers volledig in ondersteunen en zij nemen de totale ombouw en modificatie voor hun verantwoording. De samenwerking met leveranciers is daarin uiteraard belangrijk, zoals met Condair voor de luchtontvochtiger van deze specifieke opdrachtgever en toepassing.

EX sticker op de Condair DA 450

EX sticker op de Condair DA 450

Samenwerkingspartners

Ex-Machinery

Ex-Machinery heeft 16 jaar ervaring in ATEX en Explosieveiligheid. Wij modificeren apparatuur van toonaangevende merken tot Explosieveilige apparatuur, met behoud van de state of the art eigenschappen van het origineel. Wij bieden uw ATEX-oplossing. Veiligheid gegarandeerd.

Neem direct contact op voor een oplossing op maat!

Klik hier!


Ander Condair nieuws: