Adiabatische luchtbevochtiger, misverstanden
Betreffende adiabatische luchtbevochtiging doen veel verhalen de ronde. Helaas zijn er een groot deel gebaseerd op hardnekkige misverstanden. Hieronder vindt u de meest voorkomende stellingen met daarbij de werkelijke situatie.
Misverstand 1:
Er is vrijwel geen energie voor nodig...
Jazeker wel. De adiabatische luchtbevochtiger haalt zijn verdampingsenergie uit de toevoerlucht. Om dezelfde luchttemperatuur te behouden, moet u extra (verdampings)energie via de verwarmingssectie toevoegen. Dit is vrijwel net zo veel als een elektrische luchtbevochtiger "uit het stopcontact" haalt.
Misverstand 2:
Het is 100% hygiënisch...
De moderne hogedruk luchtbevochtiger is met inachtneming van het juiste onderhoudsschema redelijk hygiënisch. Echter alleen de adiabatische luchtbevochtiger Condair DL geeft absolute hygiëne garantie.
Misverstand 3:
De VDI 6022 is een hygiëne certificaat...
Helaas veel gebruikt, echter de VDI 6022 is juist GEEN hygiëne certificaat!
De VDI 6022 is een aanbeveling, waaraan je moet voldoen om luchtbehandelingskasten (LBK’s) hygiënisch te laten functioneren. Toepassing van deze norm betekent dat LBK’s iedere maand bezocht moeten worden (zie ook ISO publicatie 55.3). Deze hoge bezoekfrequentie is met name ingegeven om hogedruk- en pakket adiabatische luchtbevochtigers hygiënisch te laten functioneren. Deze onderhoudsverplichting geldt niet voor de Condair DL!
Misverstand 4:
De zilver ionisatie bij de Condair DL is schadelijk voor de gezondheid...
Absoluut niet! De door ionisatie afgegeven hoeveelheid is zeer klein en blijft extreem ver van de gezondheidsgrenzen die worden voorgeschreven. Wij hebben rapporten van gerenommeerde onafhankelijk instituten, die hier wetenschappelijk onderzoek naar hebben gedaan.
Misverstand 5:
Zilver ionisatie is zelfs verboden...
Dit is een hardnekkig gerucht op basis van een handig gebruikt maar foutief vergelijk! Het soms genoemde procedé van koper-zilver ionisatie betreft legionella preventie in waterleidingen en heeft helemaal niets met bevochtiging te maken. Van koper is trouwens al helemaal geen sprake bij de Condair DL. Elk vergelijk met koper-zilver ionisatie is niet ter zake doende. Laat u daarom geen indianenverhalen aanpraten door ondeskundige.
Misverstand 6:
De opnametrajecten zijn zeer kort...
Dat kan, maar dan heeft u wel (veel) meer spoelwater verlies. Zeker bij een hogedruk luchtbevochtiger geldt: hoe korter het opnametraject hoe meer spoelwater verlies er ontstaat. De Condair DL kan door zijn unieke naverdampingsconcept wel met korte opnametrajecten werken, waarbij het spoelwaterverlies tot een minimum beperkt blijft.
Misverstand 7:
Kan zo in een bestaande luchtbehandelingssectie worden geplaatst...
Dat kan alleen als de verwarmingssectie voldoende extra verwarmingscapaciteit heeft om de door de adiabatische luchtbevochtiger gebruikte verdampingsenergie te compenseren. Als dit niet het geval is ontstaan er koudeklachten, ontstaat er extra veel spoelwater of het systeem zal zelf nooit goed kunnen werken.
Door het gebruik van omgekeerd-osmose water is ook een rvs of kunststof kastdeel noodzakelijk. Wat er ook wordt gezegd ... verzinkt staal is niet bestand tegen omgekeerd-osmose water en zal binnen korte tijd grote corrosieschade en lekkage opleveren. Pas ook op met kastonderdelen met koper en/of aluminium onderdelen. Deze mogen niet in aanraking komen met omgekeerd-osmose water!
Misverstand 8:
Een druppelvanger is niet nodig...
Alleen als de beschikbare bevochtigingssectie erg lang is, zou een druppelvanger achterwege kunnen blijven. Om risico op corrosie van kastdelen en legionella besmetting te voorkomen adviseren wij altijd een druppelvanger toe te passen.
Laat u niet verrassen!
Natuurkundige principes kan niemand zonder toverkrachten negeren. (Hogedruk) luchtbevochtigers met zeer lage spoelwater verliezen, bij korte opname trajecten en zonder toevoeging van extra energie via de verwarmingssectie bestaan niet! Vraag ons naar de realiseerbaarheid van de aangeboden adiabatische luchtbevochtiger.
Condair heeft alle bevochtingsprincipes in het leveringsprogramma en kan u als enige leverancier in de markt objectief adviseren...